Твърдо съм убедена, че високите технологии са ключов сектор, който България има потенциал да развие и да бъде една от визитните картички за страната ни.

Това каза по време на европейски форум "Предприемачество за растеж" столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Скучни и прогнозируеми сме, иронизира Борисов

Скучни и прогнозируеми сме, иронизира Борисов

Пази Боже да не стигнат до една неподдържана чиния на Бузлуджа

Тя посочи, че в последните години София се развива динамично, получи признание от много международни класации, като най-голям е ръстът на стартиращи компании в IT сектора.

София е и на трето място по създадени фирми в областта на информационните и комуникационните технологии след Лондон и Дъблин. 54% от инвестициите в цялата страна се привличат от София.

Ключови фактори за инвеститорския интерес са стабилността на публичните финанси, възможността да се използват средства от европейските финансови механизми.

София отчита и постоянен ръст на заетите в IT сектора, които вече са 25 000 души. Българските компании изнасят стоки и услуги над 1 милиард долара годишно.

По думите на кмета след създаването на общинска агенция за инвестиции е важно да бъдат подготвени такива механизми за стартиращи компании, които да помогнат финансово предприемачеството сред млади хора.

Като сериозна стъпка в тази насока, Фандъкова изтъкна изграждането на София Тех Парк.

Ключови за успеха на София са изградената модерна и сигурна транспортна инфраструктура, отчете още Фандъкова.