Общинските съветници от БСП и ГЕРБ се скараха пред сградата на столична община във връзка с проблема около сметосъбирането в София, съобщи БНР.

По-рано днес червените общинари се събраха на пресконференция във връзка с боклука на столицата.

По време на изявлението на общинарите на БСП от сградата на  столична община са излезли колегите им от ГЕРБ. Двете групи са започнали да се карат пред журналистите.

Станишев:
Кризата с боклука е предизвикана  умишлено. Има намесени партийни и корупционни интереси.

Общинските съветници от БСП обвиниха кмета на столицата Борисов, че са разбрали за свикването на извънредната сесия на общинския съвет, която ще се проведе утре, от негова телевизионна изява.

Червените съветници са поискали кмета да се оттегли от поста си. Довели със себе си и представители на почистващи фирма, които са били облечени с оранжеви гащеризони. Те са нахвърлили пред общината черни торби с боклук със забоден в тях гербер.

На въпрос дали утре по време на сесията на СОС съветниците от БСП ще поискат оставката на Борисов, Гергана Алексова обясни, че няма такава законова възможност. Според нея обаче концесията с фирма „Новера" трябва да се развали.

Общинският съветник от ГЕРБ Константин Тилев посочи от своя страна, че кризата с боклука ще продължи поне още десет дни. Трябва да стиснем зъби и да изтърпим още малко, посочи той.

В разразилия се спор се намеси и премиерът Станишев.

Според него ситуацията с боклука на София е съмнителна и трябва да бъде проверена от прокуратурата. Той коментира, че кризата с боклука е предизвикана умишлено, за да може тази дейност да премине в определени ръце.

В този смисъл има намесени партийни и корупционни интереси, посочи премиерът. Той добави, че съветници на БСП са предложили прекратяването на договора с „Новера" още в началото на 2007 година.

Станишев допълни още, че от общо 264 общини в България нито една тях не се обръща с молба за помощ, докато на столичната община се съдейства постоянно. В този смисъл, посочи премиерът, столична община очевидно се справя трудно със задълженията си.

Възможно е държавата да се намеси в решаването на проблема в законовите й правомощия, каза още министър-председателят, като добави, че това вече се е случило с казуса около "Топлофикация - София".