Столична община получи голямата награда за най-успешен инфраструктурен проект на десетилетието (2007-2017) за изграждането и развитието на софийското метро. Призът бе връчен на столичния кмет кмета Йорданка Фандъкова от министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова на специална церемония в София тази вечер.

Това съобщиха от пресцентъра на министерството. 

"Без енергийна инфраструктура не можем да говорим нито за диверсификация на енергийните източници, нито за енергийна сигурност в региона". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на церемонията. Проекти от енергийната инфраструктура са включени в селекцията за първи път през тази година. Отличието бе връчено от министър Петкова.

Годишната награда спечели проектът за модернизация на компресорните станции "Лозенец", "Ихтиман", "Петрич" и "Странджа", реализиран от "Булгартрансгаз" ЕАД, в партньорство с "Главболгарстрой" АД. 

Проектът е на стойност 220 млн. лв. и бе изпълнен както с привлечено европейско финансиране, така и със собствени средства на газовия оператор. Първият етап от него приключи през 2016 г. През втория етап, който се планира да продължи до 2021 г., ще бъдат подменени мощности в компресорните станции "Лозенец", "Петрич" и "Ихтиман".

INFRASTRUCTURE BULGARIA AWARDS 2018 на "Градът Медиа груп" е една от най-престижните инициативи за отбелязване приноса в развитието на инфраструктурата на България. Наградите се връчват на всеки две години, като за първи път е учредена и награда на десетилетието.

Снимка 346425

Източник: Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС

Специалното издание тази година се осъществи под патронажа на министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 в партньорство с министерствата на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите и на енергетиката.

Официален гост на събитието беше Искра Михайлова, председател председател на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент.

Номинираните проекти, участващи в инициативата, са завършени в периода 2016-2017 година и са изградени в последните 10 години - периода от влизането на България в Европейския съюз. Наградите в петте категории са определени от 17-членно жури от представители на експертни, браншови и академични среди.

Категориите, за които се състезаваха обекти от цялата страна, bqhа: "Транспортна и пътна инфраструктура", "Транспортна железопътна инфраструктура", "Енергийна инфраструктура", "Градска среда" и "Екологична инфраструктура".

Министър Лиляна Павлова пожела на организаторите следващото издание на наградите да бъде за Балкански инфраструктурни проекти, тъй като тепърва ще се изгражда свързаността между държавите в региона.