В първите дни на септември месец Гранична полиция отчита спад на мигрантския натиск по югоизточната ни граница в Турция. Това отчетоха министър-председателят Стефан Янев и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков на брифинг в Министерски съвет след заседание на Съвета по сигурност.

Главна тема на заседанието е заплахата от масивна мигрантска вълна заради несигурната обстановка в Близкия Изток. Сформира се и постоянен секретариат към звеното, който да се занимава с проблема.

Вече е факт координацията между отговорните институции за опазването на границата, като специално е създаден координационен център, който да следи ситуацията по граничната бразда както и тази във вътрешността на страната, стана ясно още от думите на премиера.

С бежанците от Афганистан има риск от проникване на радикални елементи

С бежанците от Афганистан има риск от проникване на радикални елементи

Очакванията са 5-10 млн. души да напуснат Афганистан

Предстои в скорошен порядък отговорността за поддръжка на граничната ограда да бъде прехвърлена от областните управители на Хасково, Бургас и Ямбол на МВР. Към момента има няколко сериозно компрометирани участъка по дължината на съоръжението заради недобрата поддръжка в последните години, отчете Бойко Рашков. "По предварителни разчети, подчертавам - предварителни, тази дейност ще струва около 4 милиона лева", каза той. Освен самата ограда ще се ремонтират и пътищата, водещи до нея, по които патрулират граничарите.

Засилен е контролът за нелегални имигранти и във вътрешността на страната, като се провеждат масирани акции по главните пътни артерии и най-вече АМ "Тракия", което е довело да значително намаляване на броя на лицата, хванати на българска територия, отчете още шефът на силовото ведомство.

Граничари от Трън арестували българин, превозвал 15 мигранти

Граничари от Трън арестували българин, превозвал 15 мигранти

Личната карта на арестувания е с изтекъл срок на валидност

Изненадващо не афганистанците са най-често опитващите се да влязат нелегално у нас. Те са едва на второ място със 17%, като най-много - 23% са турски граждани.

Засега МВР се справя с охраната на границата и не е нужно включването на армията, макар и да има готовност това да се случи веднага при необходимост.

В момента има достатъчно места в центровете за настаняване, като най-запълнени са тези на гранична полиция - над 70%. Причината - тромавата бюрократична процедура по изясняване на самоличността на заловените бежанци, много от които се представят с чужди имена и националност.