От гражданската организация Спаси София днес сигнализират, че Центърът за градска мобилност (ЦГМ) планира да изтегли нов заем от 15 млн. лв. за покриване на дупките в общинското търговско дружество.

Градските активисти споделят, че загубите в градския транспорт и паркирането са факт, но проблемите няма да се решат само с вземането на поредния заем. Категорично сме против нови задължения, които всички софиянци ще плащаме години наред, без да бъдат запушени течовете и без да се подобри работата и ефективността на ЦГМ, заявяват те.

Независимият общински съветник Борис Бонев припомня, че преди няколко седмици е внесъл доклад за реформа на паркирането в София, с който работата на дружеството да стане по-ефективна и прозрачна. Не мога да разбера упорството на управляващите от ГЕРБ да защитават този нелогичен комфорт за институциите, а същевременно подкрепят теглене на заем за покриване на дупки. Този маниер на работа не може да продължи, категоричен е Бонев.

Борисов доволен, че подпомага бизнеса с грантове, а не със заеми

Борисов доволен, че подпомага бизнеса с грантове, а не със заеми

По думите на Сачева с мярката 60/40 се запазват работните места на 150 000 души

Общинският съветник припомня и че в Столичния общински съвет е внесъл още два доклада, касаещи работата на дружеството. Искам пълна ревизия и нов независим одит на ЦГМ, защото доверието на софиянци към управлението му отдавна е изчерпано, допълни той.

ЦГМ не може да продължи да взима десетки милиони на година от паркирането и да не инвестира нито лев в изграждането на паркинги. Това е безобразие, не управление, смята Бонев.

Борис Бонев иска Сметната палата да провери ЦГМ

Борис Бонев иска Сметната палата да провери ЦГМ

През последните години дружеството умишлено крие обществена информация

От Спаси София смятат, че именно кризата е повод за реформиране на дружеството, започване на отдавна чаканите инвестиции в паркингите, цифровизация на услугите и оптимизиране на структурата и щата на общинското дружество. В дружеството има дублиращи звена, а процесите са стари и неефективни. Кога, ако не сега, когато бюджетът на София намалява, ще се осмелят управляващите от ГЕРБ да направят отлаганата реформа"? - пита риторично Борис Бонев.