Екип неврохирурзи от УМБАЛ Плевен спаси 39-годишен мъж от ловешко село, опитал да се самоубие, като отреже главата си с ъглошлайф, съобщи health.bg.

От медицинска гледна точка самото възстановяване на тъкани и цялата хирургическа намеса са уникални, заяви неврохирургът, спасил мъжа - д-р Младен Овчаров.

Преди да пристъпи към действие, самоубиецът подложил калъф на тила си, за да не му тежи и убива уредът, поясни д-р Овчаров.

Той съобщи, че преди месец пациентът им направил още един неуспешен опит да се самоубие с пистолет, който не гръмнал.
Този път решил да си пререже врата, и то с ъглошлайф за по-сигурно.

В резултат на това е срязал шийната си мускулатура, а също и част от 3-ти шиен прешлен, заедно с част от гръбначния мозък на разстояние от един сантиметър ширина.

От травмата човекът е изпаднал в безсъзнание и е намерен в безпомощно състояние от баща си с неподвижни ръце и крака.
Това е станало в 3 часа през нощта на 28 май, а на сутринта е бил закаран в болницата в Ловеч.
Оттам е транспортиран в 17 часа в Клиниката по неврохирургия на университетската болница в Плевен.

Целта на операцията, извършена от неврохирурзите, е била да се спре кървенето и да се възстанови целостта на мозъчната обвивка, за да не изтича повече мозъчна течност, както и да се спре кървенето от самия гръбначен мозък.

Интервенцията е продължила около 5 часа, като в екипа, освен д-р Овчаров, е бил и д-р Ришаб Кендия от Индия, който специализира в клиниката.

Неврохирурзите са възстановили шийната мускулатура чрез пластика. Пациентът е в съзнание и е контактен, но му липсва желание за живот.
Раздвижил е краката си, както и дясната си ръка, но има тежка пареза на лявата ръка, каза още д-р Овчаров.

Лечението на пациента ще продължи поне десет дни, като най-голяма е опасността от възпалителен процес и инфекция, които могат да се появят в резултат на травмата.

Д-р Овчаров и началникът на клиниката по неврохирургия доц. д-р Филип Филипов са категорични, че досега подобен инцидент не е имало, затова и случаят е уникален от медицинска гледна точка.

Двамата подчертаха, че за щастие пациентът не е решил да среже главата си отпред, защото там са основните двигателни нерви. Другият очакван проблем е гръбначният мозък да реагира с оток, които да създаде опасност за живота му.