пещераЕкип на Планинска спасителна служба е извадил от тежко пострадал 23-годишния младеж от пещерата „Пепелянката" край село Боснек, София. По информация на Агенция „Фокус", операцията е продължила 5 часа и момчето е предадено в стабилно състояние на „Бърза помощ" в 22:50 часа в събота.

По думи на дежурния в службата, спасяването е преминало тежко, тъй като теренът е неспецифичен за ПСС. По думите му, „това е пещера, трудно се достига с много хора около пострадалия, трудно се вкарват съоръжения, което означава, че обратното излизане от нея трябва да е много щадящо като транспортиране, тъй като ни бе споменато, че има съмнение за гръбначна травма".

От страна на ПСС са участвали 6 души, след които и екип от спелеолози. Освен тях в екипа е имало и лекар, който е помогнал със съвети как да се процедира при пренасянето на момчето предвид съмненията за гръбначно нараняване. Организиран е бил щадящ транспорт надолу по около 250 м. стръмен терен до шосето, където е чакала колата на „Бърза помощ", дошла от Перник.

Освен пострадалото момче, в „Пепелянката" са се спуснали още едно момче и 2-3 момичета. По думите им те се имали опит и оборудване.