Спасителна жива верига организира "Спаси София" за спасяване на софийските хали.

Граждани се присъединиха към инициативата хванати за ръце, без маски и страх от коронавирус те бранят малките търговци от корпорациите.

Припомняме, непроменени остават общите противоепидемични мерки, посочени в Заповед № РД-01-646/29.07.2021 г. и Заповед № РД-01-647/29.07.2021 г., които влязоха в сила от 1 август. Една от мерките е всички лица, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м., са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба.

Активистите от "Спаси София" се обявяват против намерението емблематичните Централни хали в столицата да се превърнат в голям и безличен супермаркет. Активистите не искат сградата на халите да бъде изцяло променена както по отношение на интериори, така и като функция на закрит пазар.

"Изцяло се променя и функцията на сградата - от закрит пазар с множество малки търговци Халите ще се превърнат в поредния безличен супермаркет. Това е лоша новина за северните части на центъра, които и без друго сериозно изостават от южните и имат нужда от смислени инвестиции, които да привличат и задържат хората в района".

От "Спаси София" допълват, че даже и външността на сградата да бъде запазена (за което няма гаранции - свидетели сме на редица катастрофални ремонти, формално "съгласувани" с НИНКН) промяната на предназначението на Халите ще доведе до редица негативни тенденции както за тях, така и за заобикалящия ги квартал.

Активистите считат, че Централните хали могат да бъдат много повече от обикновен супермаркет, каквито вече така или иначе има и то в непосредствена близост.

"За нас е неприемливо инвеститорът тихомълком и без обществено обсъждане и публично представяне на проекта да се опитва да прокара такава промяна. Сградата е частна, но е паметник на културата от национално значение и затова собственикът ѝ има дълг пред обществото да я запази и реставрира, а не да я превръща в безличен обект".

Припомняме, емблематичната сграда в центъра на София е частна собственост от 1999 г. За продажбата й бившият кмет на София Стефан Софиянски бе с повдигнато обвинение, но бе оневинен.

"Спаси София" спасява софийските хали

"Спаси София" спасява софийските хали

Притов са превръщането на Халите в поредния голям и безличен супермаркет