Активистите от "Спаси София" се обявяват против намерението емблематичните Централни хали в столицата да се превърнат в голям и безличен супермаркет. Активистите не искат сградата на халите да бъде изцяло променена както по отношение на интериори, така и като функция на закрит пазар.

Желанието в сградата да бъде изграден супермаркет е вредно по няколко причини. Първо, вътрешността на сградата ще претърпи сериозни промени - ще бъде изграден нов ескалатор, а вторият етаж ще бъде премахнат. Два от общо четирите входа за посетители се предвижда да бъдат закрити, с което ще се наруши комуникацията на сградата с околното пространство.

"Изцяло се променя и функцията на сградата - от закрит пазар с множество малки търговци Халите ще се превърнат в поредния безличен супермаркет. Това е лоша новина за северните части на центъра, които и без друго сериозно изостават от южните и имат нужда от смислени инвестиции, които да привличат и задържат хората в района".

"Кауфланд" инвестира в Халите 50 млн. лв., но няма да ги брандира

"Кауфланд" инвестира в Халите 50 млн. лв., но няма да ги брандира

Инвеститорът трябва да запази облика на сградата и архитектурната й стойност

От "Спаси София" допълват, че даже и външността на сградата да бъде запазена (за което няма гаранции - свидетели сме на редица катастрофални ремонти, формално "съгласувани" с НИНКН) промяната на предназначението на Халите ще доведе до редица негативни тенденции както за тях, така и за заобикалящия ги квартал.

Активистите считат, че Централните хали могат да бъдат много повече от обикновен супермаркет, каквито вече така или иначе има и то в непосредствена близост. В полза на икономическото и туристическо развитие на квартала и цяла София ще бъде да се запази функцията на сградата като място с множество малки търговци, занаятчии и заведения, фокусирани върху локалната икономика, които предлагат интересни и разнообразни стоки и услуги.

"За нас е неприемливо инвеститорът тихомълком и без обществено обсъждане и публично представяне на проекта да се опитва да прокара такава промяна. Сградата е частна, но е паметник на културата от национално значение и затова собственикът ѝ има дълг пред обществото да я запази и реставрира, а не да я превръща в безличен обект" - пишат от Спаси София.

От "Спаси София" организират протест за спасяване на автентичния вид на емблематичните Централни хали в сряда от 18:30 ч.

Няма проект за промяна на Халите в София

Няма проект за промяна на Халите в София

Не са изпълнени всички предписания

Припомняме, емблематичната сграда в центъра на София е частна собственост от 1999 г. За продажбата й бившият кмет на София Стефан Софиянски бе с повдигнато обвинение, но бе оневинен.