Спецпрокуратурата обвини 5 души за незаконно усвояване на евросредства. Те са задържани, като една от задържаните е певицата Лиляна Деянова - Лилана.

Припомняме, вчера имаше спецакция на СДВР и ДАНС, в която бяха арестувани общо 7 души. Появи се информация, че операцията е свързана с делото срещу бизнесмена Васил Божков. От спецпрокуратурата не уточнят Лилана дали е сред задържаните или сред тези, които са с наложени до 72 часа мярка за задържане или на нея ще се иска парична гаранция. Сред задържаните е и братът на певицата - бийтбоксърът Александър Деянов - SkilleR

Според събраните доказателства групата е действала от 2016 г. Няколко фирми, контролирани от нея са усвоявали средства по програмата, декларирайки покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина - което също не е осъществявало търговска дейност.

Седем арестувани при операция в София
Обновена

Седем арестувани при операция в София

Злоупотреби с евросредства са причината за арестите, според източници от разследващите

Реално софтуерът е бил придобит с финансиране по европрограмата от действащо българско дружество, което го е предоставило за "ползване" на разследваните фирми.

Тримата обвинени са задържани за 72 часа. Специализираната прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд да определи мярка за неотклонение "Задържане под стража" за всеки от тях. На другите двама обвинени са взети парични гаранции.