Спецзвено към Министерство на земеделието, храните и горите ще проверява за съдържане на растителни мазнини в млечните продукти. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на откриването на Националното изложение по животновъдство в Сливен.

"Твърдо сме решени да прекратим практиката с влагането на растителни мазнини в млечните продукти", отсече Порожанов и допълни, че има ферми, които влагат растителни мазнини в продуктите и това се вижда от потребителите и компрометира качеството на българските сирена и кашкавали.

Манолова иска ОЛАФ за двойния стандарт при храните

Манолова иска ОЛАФ за двойния стандарт при храните

Производител у нас пласира чай с 85% по-скъпо, отколкото в Австрия

По-рано тази седмица МЗХГ публикува за обществено обсъждане промяна в наредба, засягаща млекопреработването. Ведомството иска да забрани в едно и също млекопреработвателно предприятие да се преработват мляко и растителни мазнини.

Документът изисква от фирмите да изберат между това да работят само с истински млечни продукти - с мляко или с имитиращи - с растителни мазнини.

Специализирано звено към министерството ще извършва проверки. Където има съмнение за нерегламентирано влагане на растителни мазнини в млечни продукти, там ще са екипите на министерството, информира мин. Порожанов.