Нужен е ОЛАФ (Европейска служба за борба с измамите) за двойните стандарти при храните. Това обяви омбудсманът Мая Манолова на пресконференция в НДК.

Тя иска силен европейски орган, който да преследва и налага железни санкции за измами с храни. Тази битка не е просто битка за поредни промени в европейското законодателство, а е битка за справедливост, битка за доверието на гражданите в ЕС, поясни общественият защитник.

Всички са против двойните стандарти при храните, увери здравният еврокомисар

Всички са против двойните стандарти при храните, увери здравният еврокомисар

Андрюкайтис: Всички европейски са равнопоставени

Манолова е убедена, че идва краят на двойния стандарт при храните. У нас, например, има шоколад, който е с 5% по-малко какао, с по-малко мляко, отколкото същият в Берлин. Разлики има и в натуралните сокове. На Запад са с повече плодово съдържание.

Омбудсманът се обяви срещу Европа на две скорости. Тя настоява за единно европейско законодателство в сферата. Манолова предлага и единна методика, по която да работят контролните органи за качеството на храните.

Министърът на европредседателството Лиляна Павлова също се обяви срещу двойните стандарти. Всички ние българите сме равноправни европейци, изтъкна министърът. Не сме второ качество потребители, заяви тя.

Производител у нас пласира чай с 85% по-скъпо, отколкото в Австрия. Макарони се продават три пъти по-скъпо у нас. В млечния шоколад у нас име шест ядки по-малко, отколкото за западните потребители. У нас в шоколада не се слага дори капка масло. Няма да спрем до тук и ще бъдем безкомпромисни, подчерта министърът по европредседателството.

И палмово масло има в мляко за малки деца, продавано у нас

И палмово масло има в мляко за малки деца, продавано у нас

Проучване за двойния стандарт на храните изследва и цените

Искаме и сериозни санкции срещу тази дискриминация - 4% от оборота на съответната компания. Павлова се надява и недискриминираните държави да ни подкрепят в инициативата.

Анализ на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) показва, че детски шоколадов десерт у нас не само е с различно качество, но е и по-скъп с 93% от немския вариант и 16% от австрийския. Детски сок е със 147% по-скъп, отколкото в Германия.

В понеделник на форум в София ще бъдат представени конкретни данни.