Здравословна храна, клиничният аспект на иновациите, достъпни и качествени лекарства. Това бях част от темите, обсъждани по време на днешното неформално заседание на Съвета на министрите по здравеопазване.

Еврокомисарят по здравеопазването Витянис Андрюкайтис изтъкна, че по време на дискусиите днес е говорено за здравословното хранене, а не за двойните стандарти при храните. "Тук ние говорихме за здравословното хранене особено при децата и след това обсъдихме достъпността до здравословните храни. Могат да се използват данъчни облекчения, за да се регулират вредните съставки в храните", посочи Андрюкайтис.

Здравният министър Кирил Ананиев посочи, че здравословното хранене ще бъде обвързано с Общата селскостопанска политика, като се създадат стимули за производството на здравословни храни.

Фрапиращо по-високи цени констатират новите проверки за двоен стандарт при храните

Фрапиращо по-високи цени констатират новите проверки за двоен стандарт при храните

Цените на агнешкото у нас са добри според Румен Порожанов

По отношение на двойните стандарти Андрюкайтис коментира, че всички са против вариантите Европа да е на две - три или повече скорости.

"Всички граждани трябва да са равнопоставени, когато говорим за храната и за качеството на храната. Имаме общата законодателна рамка за безопасността на храните. Възможно е да се дадат стимули за здравословни храни - данъчни стимули", увери още Андрюкайтис. Той даде пример с общоевропейската училищната програма за мляко и плодове.

По отношение на лекарствата Андрюкайтис заяви, че разрешителни за пускане на лекарства на пазара има само от една единствена агенция - Европейската агенция по безопасността на лекарства. "Клиничните изпитвания и стандартите са еднакви навсякъде, ако говорим за оценка на здравните технологии това означава оценка на иновативни терапии", коментира еврокомисарят .

По думите му новаторските терапии могат да се прилагат към пациенти в различни държави членки. Това дава възможност за проверка дали действително става дума за иновация. Тази оценка означава еднакъв достъп до всички иновационни терапии.

И палмово масло има в мляко за малки деца, продавано у нас

И палмово масло има в мляко за малки деца, продавано у нас

Проучване за двойния стандарт на храните изследва и цените

Стана ясно, че страната ни ще предложи нов модел за оценка на здравните технологии.
Министър Ананиев увери, че по въпроса с паралелния износ на лекарства, е разговарял със здравните министри на Франция и Германия и ще бъде ползван техният опит.

Освен здравословното хранене при децата и достъпът до качествени лекарства, министрите са обсъдили въпроса, свързан с бъдещето на здравеопазването като част от приоритетите на ЕС и възожността за финансирането му при избора на нов парламент и на нова ЕК.

"Бъдещето е в младото, здраво и добре образовоно поколение", категоричен бе Ананиев. Андрюкайтис допълни, че освен мерките по обвързване на здравословното хранане при децата с Общата селскостопанска политика, се предвижа и намаляване на маркетинга, предназначен за деца на храни, богати на трансмазнини и захар.

Предвижда се и промяна на директивата за аудиовизуалните услуги.

"Всички носим тази отговорност да пазим децата от агресивния маркетинг. Споделяме целта да се осигури достъп на всички граждани до лекарства на достъпни цени. ЕК си дава сметка за нуждата да подкрепяме иновациите, да се осигури равен достъп. Тук социалният фактор играе важна роля", допълни Андрюкайтис.