Германското федерално правителство е издало входна виза на заподозрян руски шпионин въпреки отказа на Федералната служба за защита на конституцията и разузнаването на друга европейска държава.

Това съобщи Spiegel.

Отбелязва се, че руснакът, който е класифициран от разузнавателните служби като шпионин, за първи път е подал молба за виза в Москва през юли. При това той представя покана от руското генерално консулство в Лайпциг. Това обаче веднага е съобщено на разузнавателните служби и молбата му е отхвърлена.

В Германия съдят бивш военен за шпионаж в полза на Русия

В Германия съдят бивш военен за шпионаж в полза на Русия

Делото ще се гледа в Дюселдорф

По време на преговорите за акредитация на служители на германското посолство в Руската федерация обаче руската страна отново повдигна въпроса и поиска ново разглеждане. През август мъжът подава нова молба.

При втория опит германското консулство не забелязва никакви съмнения за шпионаж и визата е издадена. Според вътрешно разследване предупреждението от Федералната служба за защита на конституцията на Германия е било пренебрегнато поради грешка. Впоследствие грешката е взета предвид и визата е анулирана.

Ветеран от КГБ е заподозрян в шпионаж за Русия в Западна Украйна

Ветеран от КГБ е заподозрян в шпионаж за Русия в Западна Украйна

Работил за чужди служби

Spiegel съобщава, че тази ситуация е станала възможна, защото германското външно министерство е искало да акредитира дипломати в Москва. В същото време Германия трябва да акредитира руските дипломати в Германия.

Твърди се, че случайното издаване на визата се дължи на желанието да се изрази благодарност към руската страна. В същото време самият факт, че Германия продължава да акредитира руски дипломати, се възприема с подозрение от някои държави.