Има европейска покана за свободно движение и тестовете за коронавирус се заплащат от европейските средства, това не са пари на бюджета и не минават през данъкоплатците. Това заяви Ричард Алибегов, председател на БАЗ, пред БНТ, по повод въвеждането на зелен сертификат за влизане в заведенията. На този етап нямаме подкрепа от държавата - една част се заплаща от клиента, друга от собствениците на заведенията, поясни той. Зеленият сертификат се прилага само в България при 20% сертификация, в другите страни ваксинацията е над 60%, добави Алибегов.

Когато държавата налага мерки в извънредна епидемична ситуация - всички способи и тестове, по закон трябва да се поемат от нея. Ако въпросът е дали трябва да плащаме на едни хора да ходят на ресторант, това е неправилно, смята той.

Защо на кръчма със сертификат, а в общината без?

Защо на кръчма със сертификат, а в общината без?

19.7% от бизнеса дори предпочита директен локдаун

Мария Петрова, адвокат по медицинско право, обясни юридическата гледна точка към идеята. Ако има 20% ваксинирани в България, какво се случва с останалите 80% - може да бъде ползван зелен сертификат, може да е при две алтернативи - отрицателен тест и антитела за преболедували. Ако във всеки един сектор приемем, че 20% са ваксинирани и ще ходят на работа със сертификат, какво правим с останалите 80%, тестовете са за чия сметка, пита адвокатът.

Преди да се предприема мярка, от юридическа гледна точка трябва да е пропорционална, да има алтернативи, да е практически възможна, поясни Петрова. Какво ще стане с 1000 студенти по медицина, с хората от транспорта, с учителите - трябва ли да блокираме държавата, възмути се юристът.

Кацаров чака мнението и на юристи за новите мерки

Кацаров чака мнението и на юристи за новите мерки

Министърът уверява: Пълен локдаун не, задължителна ваксинация - също

Мария Петрова коментира "задължителността на ваксината" като "уж либерална" По думите й, ако ваксината е безплатна, трябва и тестът да е безплатен, всичко останало е софт мярка на принуда, която е облечена под формата на алтернатива. "Това не е право", категорична е тя. Петрова коментира и идеята за задължителен зелен сертификат за учители: Ако има мярка задължителен зелен сертификат в училищата, ще има затворени училища и затворени болници, никой няма данни каква част от лекарите и учителите са ваксинирани. Според нея голяма част от лекарите не са ваксинирани.

Петрова даде за пример идеята социалните работници и лекари да се ваксинират, ако не - уволнение. На практика би се случил неплатен отпуск, а и имало много дела.

Вариантите на МЗ: Ваксинацията "такава, каквато е", сертификат или физически ограничения

Вариантите на МЗ: Ваксинацията "такава, каквато е", сертификат или физически ограничения

Новите мерки стават ясни до дни

Алибегов заяви също, че няма как да се накарат хората да се ваксинират. Освен от мерките, бизнесът е ударен и от цените на тока, хотелиери и ресторантьори са притесни от зимата, има и фалити, съобщи председателят на БАЗ.

От своя страна Мария Минчева, зам.-председател на БСК, добави, че днес на протеста срещу драстичния скок на цената на тока ще се постави остро въпросът за цената, както и за увеличаване на разходите на потребителите за всичко. На правителството са предложени различни решения, каза Мария Минчева, сред тях краткосрочна мярка за 75% компенсации за всички небитови абонати на пазара. Тя съобщи, че вече има фалирали фирми, които питат как да се справят. В България няма законодателство, адаптивно към кризи, категорична е Минчева.

Синдикати и бизнес: Добри намерения за цената на тока много, но конкретни решения - не

Синдикати и бизнес: Добри намерения за цената на тока много, но конкретни решения - не

Настояват за незабавни и несимволични компенсации

В протеста няма нищо политическо, той е на икономическа основа, обяви тя. В източната част на Европа има и по-високи цени на ток, макар и днес да има успокояване на пазара на ток във Франция и Германия, обясни Мария Минчева. До началото на следващата пролет - април се очаква цените да се успокоят, добави тя, но поиска и системен подход.