Не стои на дневен ред въвеждането на пълен локдаун или строг такъв по подобие на този в началото на пандемията. Това увери министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. В петък той присъства на церемонията по предаването на 18 чисто нови линейки на 11 центъра за спешна помощ в страната, закупени с евросредства.

Няма как и да се въведе задължителна ваксинация в сектори като здравеопазване и социални грижи например.

"Няма да вървим към задължителна ваксинация. Ако такава трябва да има, то следва да се променят и самите закони. Никъде по света не се прилага такава, няма да се прилага и тук", увери Кацаров.

"Търсим възможно най-доброто решение, така че хем да намалим натиска върху болниците, хем да засегнем възможно най-малко работата на хората и стопанската дейност на редица фирми. Ситуацията е изключително трудна", добави той.

Николай Витанов не очаква локдаун в страната

Николай Витанов не очаква локдаун в страната

Разпространението на заразата в страната е преобладаващо дифузно

Кацаров не се ангажира с мнение относно двете предложения на Ангел Кунчев. Имало мнения от юристи, че някои аспекти от тях били незаконосъобразни, затова министърът чака становище и от правните експерти на ведомството.

В понеделник на извънредно заседание в здравното ведомство ще бъдат обсъдени бъдещите мерки за борба с COVID пандемията. По-рано главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев предложи две нови мерки:

"1. Достъпът до редица дейности и обекти с обществено предназначение да се осъществява чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване, или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR, каквато е практиката в редица държави на ЕС. Предлага се това изискване да се отнася до допускането в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности.

2. Алтернативно, ако не се възприеме въвеждането на зелен сертификат, да се определят допълнителни ограничения в капацитета и прекратяване на определени дейности, подробно посочени в доклада на ГДЗИ", оповести предложенията на Кунчев по-рано днес пресцентъра на здравното ведомство.

Ангел Кунчев предлага: или зелен сертификат, или работа с капацитет до 30%

Ангел Кунчев предлага: или зелен сертификат, или работа с капацитет до 30%

Маските в училище да станат задължителни над 5 клас

Накратко, ако се приеме първото предложение, то това значи, че за да посетим заведение, театър или спортно събитие например, трябва да сме ваксинирани или да имаме зелен сертификат, че сме се тествали за коронавирус.

А намеренията на здравното министерство са следните - да бъдат закупени 1 милион антигенни тестове, които гражданите да могат да си правят безплатно, за да посещават въпросните публични места. Предложението за това ще бъде внесено от Кацаров на срещата в понеделник. То идва след разговори с бизнеса, най-вече с ресторантьорските организации.

Тези тестове ще могат да се правят обаче единствено и само в сертифицираните лаборатории, уточни Кацаров. Те ще са безплатни, но манипулацията по извършването им от медицински лица ще се заплаща. Зеленият сертификат след отрицателен антигенен тест ще важи в срок от 48 часа, отговори на въпрос на News.bg здравният министър.

Ситуацията с коронавируса: Няма хаос и паника, само регионални проблеми

Ситуацията с коронавируса: Няма хаос и паника, само регионални проблеми

Анализира се на места повишената смъртност