2 строителни обекта в кв. „Манастирски ливади" спря Инспекцията по труда.

Рано сутринта инспектори от агенцията извършиха внезапни проверки на строителни в присъствието на журналисти, при които бяха констатирани нарушения. За това строителството там се замразява.

Единият от обектите е няколко етажна жилищна сграда, която се оказа необезопасена и твърде рискова за строителите. Липсват парапети по терасите, прозоречните и други отвори. Има отворено електрическо табло.

Част от хората, работещи на обекта, не са обезопасени с работно облекло. Първоначално всички работници бяха заварени без каски, изтъкна главният инспектор Екатерина Асенова от Софийската областна инспекция по труда.

Работниците бяха накарани да попълнят трудови справки, на базата на които инспекторите ще проверят дали има нарушения на трудовото законодателство. Работниците обясниха, че са без каски, тъй като не им били необходими - работили вътре в затворено помещение и извършвали довършителни работи.

Инспекторите съобщиха, че санкцията за това нарушение е 2500 лв. за техническия ръководител, а за работник между 100 и 500 лв. В случай, че бъдат установени нарушения на трудовото законодателство, санкциите са в размер на 15 хил. лв.

На другия обект инспекторите завариха четирима работника, извършващи строително-монтажни дейности без съответното обезопасяване. Работниците казали, че не знаят дали имат трудови договори, дори не са сигурни в името на фирмата, която ги е наела, съобщи гл. Инспектор Любомир Владимиров от Софийската областна инспекция по труда.

Обектът е с нестандартни стълби, които са особено рискови. Има необезопасени отвори, асансьорна шахта, а също и необезопасени електрически инструменти и машини.
Общо 15 инспектора, разделени на групи, продължават проверките в съботния ден.