Сръбска оловно-цинкова мина в близост до Кюстендил изпуска опасни отпадъци, но засега няма рискове за населението у нас, предаде БНР.

Пробите, взети от река Драговищица и притоците й, не показват притеснителни отклонения, увери кметът на Кюстендил Петър Паунов по повод сигнали от еколози за потенциална опасност в Земенския пролом и в района на областния град.

Отпадни води от мините за олово и цинк "Подвирове" в село Караманица и "Благодат" в село Мусул замърсяват притоците и на река Драговищица.

Планинската пъстърва и други представители на речната фауна са изчезнали, добитъкът вече не иска да пие вода от планинските рекички, които вследствие на изливането на отпадните води от производството на концентрирана руда са оцветени в бяло.

"Взети са проби. Към момента няма притеснителни отклонения, но обяснението за това е заради тогавашно пълноводие и всъщност тази река се влива, с още две-три реки се събират, за да пристигнат на наша територия. Тревогите са основателни. Уведомени са всички компетентни органи. Премиерът е уведомен. Ще направим необходимото, разбира се, чрез народния представител и областния управител, също достигна и до неговото знание." - коментира Паунов.