Магазините в Сити Център София МОЛ ще останат затворени от 10 до 14 часа във вторник. Това се прави в знак на протест срещу високите наеми в търговския център.

Рая Попова от „Bulgarian Retail Association" обясни за news.bg, че за момента към протестните действия са се присъединили 55 магазина от общо около 80. Тя допълни, че очаква и останалите 30-ина да се включат.

Попова обясни, че в момента наемите за магазините в Сити Център София са средно около 120 евро месечно за кв. метър.

По думите й тази сума е непосилна за търговците, които държат магазини в центъра. Още повече, на фона на тази криза, когато оборотите падат значително, тези суми са изключително тежки, коментира Попова.

Запитана какво според нея трябва да е решението на проблема, тя посочи, че трябва да се премине към т. нар. подоходен наем, тоест наем, който да се определя индивидуално на база оборот на всеки търговски обект.

На въпрос дали идеята е предложена на ръководството на центъра, Попова обясни, че е разговаряно със собственика, но към момента няма отговор от негова страна.

Попитана какви са загубите за Сити Център София МОЛ от икономическата криза, Попова отговори, че те са били около 30% за 2009 г. спрямо предходната 2008г.
Тази година обаче търговците отчитат много по-голям спад в оборотите си, като той достига 50% в сравнение със същия период на 2009г.