Човешки кости и останки от ковчег са открити при изкоп край строеж на пет нови жилищни кооперации в пространството зад Мемориален комплекс "Хан Аспарух" в квартал "Добротица" в Добрич, съобщи БТА. За случая са сигнализирали днес граждани. На място са се отзовали екипи на полицията и криминалистична лаборатория. Органите на реда са разпоредили строежът да бъде временно спрян.

Специалистът от отдел "Нова и най-нова история" на Регионалния исторически музей Живко Марков обясни пред журналисти, че в района са се намирало старото гробище на града. "Когато започва застрояването на квартал "Добротица", в началото на 70-те години на миналия век, гробовете са преместени на настоящето гробище. Били са уведомени роднините и им е дадено време да преместят костите и надгробните камъни. По всяка вероятност обаче са останали и гробове, които не са преместени. Затова периодично в района излизат кости. Близо до мястото в общ гроб са погребани и разстреляните от Народния съд добричлии", каза още той.

По думите на директора на общинското предприятие "Обреден дом" Румена Маринова, че в сегашния гробищния парк има обособено място за съхраняване на костите на неустановени хора. Костницата е създадена при преместването на останките от старото в новото гробище на Добрич. Служители на предприятието имат готовност да участват при събирането на костите и за съхранението им в костницата, но това трябва първо да бъде разпоредено от прокуратурара.

Намериха човешки останки в Кърджалийско

Намериха човешки останки в Кърджалийско

Най-вероятно принадлежат на 82-годишен, обявен за издирване