Стартира кампания у нас за популяризиране на културно-историческия туризъм. Тя ще стартира в 6 обекта. Един от тях е античният и средновековен град Мисионис, който се намира на територията на Търговище. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. По думите ѝ се планира да бъдат изготвени кратки видеа, които да дават любопитна информация за археологическите забележителности. Приоритетно те ще се разпространяват в социалните медии и интернет канали. По този начин допълнително ще насърчим пътуванията с цел културно-исторически туризъм, което ще подпомогне насърчаването на посещенията през 4-те сезона и ще осигури поток от посетители в 12-те месеца на годината, уточни вицепремиерът.

По информация на археолозите едва 1% от целия град е разкрит. В базилика номер 3 е запазен автентичният под, който е отпреди повече от 1500 години. Съхранен е тронът, от който са водени църковните служби. Запазено в първоначалния си вид е и място за кръщаване. Разкрита е и част от укрепителна стена, която достига височина от 12 метра. В района па Търговище има над 1100 археологически обекта.

Снимка 517611

Източник: Министерство на туризма

Мисионис е древното лице на днешно Търговище. Проучванията на терена са започнали през 1962 г. от известния български археолог проф. Димитър Овчаров, баща на още по-известния археолог проф. Николай Овчаров. За доста дълъг период от време - повече от 30 години - проучванията на древния град са преустановени, за да се подновят отново през 2004-та. Досега археолозите са разкрили цели квартали, сгради, водохранилище с обем близо 1000 куб. м. Късноантичната и средновековна крепост Мисионис е включена в 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Могат да се откроят 4 основни периода в развитието на Мисионис.

Снимка 517613

Източник: Министерство на туризма

Първият е римски, започнал през първите векове на новата ера със създаването на града след идването на римляните по нашите земи. След това е ранновизантийският - в периода 5-6 век, когато Мисионис е бил важен икономически и търговски център за региона. През 9-10 век, по време на Първата българска държава, на територията на Мисионис има старобългарско селище, тясно свързано с културата и икономиката на столицата Велики Преслав. А по време на Второто българско царство градът е важен стопански и търговки център.