Стартира третия етап на мярката 60 на 40 за кандидатстване на работодатели за изплащане на средствата за запазване на заетостта на работници и служители след периода на извънредното положение, съобщи БНР.

Регламентираната подкрепа за новия етап е отново в размер на 60% от осигурителния доход на работниците и служителите, но вече за месец август и ще се предоставя за период до 3 месеца, считано от 1-ви октомври до 31-ви декември 2020 г., посочват от агенцията.

Информация за работодателите, процедура за кандидатстване, съдържаща условията, изискванията, реда и начина за кандидатстване, са публикувани на електронния сайт на Агенцията по заетостта, в рубриката "Финансови стимули за запазване на заетостта".

При този трети етап от подкрепата по мярката 60 на 40, съгласно актуалните нормативни документи, заявлението и документите за изплащане на средства по реда на Постановлението следва да се подават към Дирекция "Бюро по труда", обслужваща територията по мястото на работа на работниците и служителите, независимо от начина на подаването им.

КРИБ предлага мярката 60/40 да действа до 31 юни догодина

КРИБ предлага мярката 60/40 да действа до 31 юни догодина

До началото на новия туристически сезон

В случай на повече обекти в различни населени места, работодателите могат да подадат едно общо заявление за работниците и служителитe от всички обекти в една Дирекция "Бюро по труда", на чиято територия се намира поне един обект на работа.

Документите могат да се подават по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ) или чрез лицензиран пощенски оператор, както и на място в съответната Дирекция "Бюро по труда".

Припомняме, че на 5 април стана ясно, че държавата поема осигуровките в схемата 60/40. Новината дойде от шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова по време на заседанието на правната комисия, която гледа на второ четене промените в извънредния закон. Това бе искане на бизнеса.