Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България е предложила на социалния министър мярката 60/40 да действа до 31 юни догодина - началото на новия туристически сезон. Това стана ясно от думите на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев на годишното общо събрание на организацията, съобщава Нова телевизия.

Той посочи, че понеже мярката не работи за новозначени служители, а само за освободени, е бил подготвен инструментът "Заетост за теб", който ще поеме минималната работна заплата и осигуровки за 6 месеца на новозначените работници, взети от трудовите борси.

По думи на Домусчиев КРИБ е единственият автор на мярката 60/40. Той изтъкна, че в началото всички освен КНСБ са били против, а сега всички са доволни. Домусчиев отбеляза и че благодарение на КРИБ мярката е била променена, така че тя да бъде максимално достъпна и в помощ на работодателите.

Мярката 60/40 остава и след 1 октомври, но при други условия

Мярката 60/40 остава и след 1 октомври, но при други условия

АИКБ иска законодателство за извънредни ситуации

Сред останалите мерки, предложени от КРИБ, са премахването на "рая на длъжника", така че да няма междуфирмена задлъжнялост и масови фалити, както и разсрочването на кредитите към банковия сектор.

Домусчиев посочи и че КРИБ е предложила сектор "Строителство" да бъде отпушен, а част от средствата по европорграмата React EU отиват за безопастни условия на труд, директно в предприятията по инициатива на Конфедерацията.

На общото събрание беше приет финансовия отчет и проектобюджета за 2020 г. на организацията, както и отчета за дейността на КРИБ за 2019 г.

Мярката 60/40 ни спасила от 14% безработица

Мярката 60/40 ни спасила от 14% безработица

Сачева е доволна, че намаляват работещите без трудов договор