През декември общият показател на бизнес климата в България си е останал на нивото от ноември, съобщиха от НСИ.

Подобрение обаче има в промишлеността и в строителството, а за "баланс" в сектора на услугите и в търговията на дребно се отчита известно понижение.

Осигуреността на производството с поръчки е оценена като "леко занижена", което се движи и с понижение на очакванията за производствената активност през следващите три месеца.

Основната пречка, затрудняваща развитието на този отрасъл, продължава да бъде свързана с несигурната икономическа среда, затрудняващ дейността на 47,4% от промишлените предприятия, се казва в изследването на Статистиката.

През декември бизнес климатът в строителството се е подобрил с 1,2 пункта заради благоприятните оценки и очаквания на предприемачите в сектора.

По отношение на продажните цени в строителството, по-голяма част от мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Статистиката отчита в края на годината силен спад с 5,2 пункта на бизнес климата в търговията на дребно заради лошите оценки и очаквания. Това е донякъде изненадващо, имайки се предвид, че сезонът е типично добър за сектора - около празниците.