Водят се разговори за отваряне и на други гранични пунктове освен "Кулата" и аз съм убедена, че много скоро - до седмица или до няколко дни, този проблем ще бъде преодолян. Не решен, но преодолян. Това коментира в "Денят започва" министърът на туризма Стела Балтова.

Гръцката позиция е, че правенето на тестове на граничните пунктове е причината за този проблем, допълни Балтова.

Относно проблема с дейността на един от най-големите гръцки туроператори, Балтова коментира, че не знае какъв е броя на засегнатите българи, но министерството на туризма внимателно следи ситуацията.

Още миналата седмица изпратих писмо до гръцкия министър на туризма. В действителност, не се касае за временен проблем, той от доста време се е наслагвал, но в никакъв случай фирмата не е в ликвидност и не трябва да се насажда такова притеснение, категорична е Балтова.

Гръцкият министър ме увери, че всички българи, които са настанени там, ще могат да изкарат своята почивка, допълни Балтова.

1500 резервации на българи в Гърция засегнати от фалита на туроператор

1500 резервации на българи в Гърция засегнати от фалита на туроператор

Не е обявен фалит, става въпрос за финансови затруднения

За съжаление обаче, гръцкият туроператор няма гаранционен фонд, призна министърът. Тя обясни, че в България за създаването на гаранционен фонд се правят проучвания още от 2003 г. Сега, ако бизнесът прецени, може отново да се повдигне този въпрос и да се обсъди, каза Балтова.

Относно подготовката за летния сезон у нас, тя обясни, че над 120 експедиенти от Германия са били на посещение в България тази седмица. Това, което се каза е, че в действителност качеството трябва да бъде издигнато отново в култ, но най-важното е гъвкавостта. Хората, които работят в този сектор са отдадени на това, което правят, убедена е министър Балтова.

Министърът коментира още, че се очаква облекчаване на още мерки за туристите. Всеки момент имам уверението от здравния министър, че ще бъде увеличена възрастта за влизане на деца без PCR тест, надявам се това да стане още днес.

Съвсем скоро предстои улесняване на условията за влизане, подчерта Балтова.

Туристическият бранш обмисля ваучери за ваксинирани срещу COVID-19

Туристическият бранш обмисля ваучери за ваксинирани срещу COVID-19

Целта е да се стимулира ваксинацията

Според нея, ваксинирането трябва да се превърне във фирмена политика и в България вече има много добри примери в тази посока.

МЗ има решение за деца под 5 г. да не се изискват никакви условия за влизане в страната, ще бъде увеличена възрастта до 12 г., има дестинации, към които няма никакви изисквания - Румъния, Чешката република, предстои улесняване на условията за влизане и от други дестинации, съобщи министърът, добавяйки, че се предвижда и изобщо мерките да не съществуват от няколко вида туристически пазара според картата, според която България от миналата седмица е в зелената зона.

Ваксинирането трябва да се превърне във фирмена политика, по инициатива на МЗ е поставен стикер за сто процента ваксиниран персонал - първият такъв на к.к. Албена. От вчера има специален здравен протокол откъде се влиза в страната и ако има заболели лица, ще пише как ще се процедира с тях и контактните, персоналът прилага изискуемите правила.

Може да се стигне и до отпадане на маските, каквото предложение обмисля здравният министър, издаде Стела Балтова. Водят се разговори за отваряне на пунктове - МВР МВнР, до седмица или до няколко дни ще бъде преодолян проблемът с Кулата, съобщи министърът на туризма.