Жители на район "Оборище" са силно притеснени заради застрояването на столичния парк "Заимов". На строителната ограда в парка е монтирана информационна табела, която съобщава, че се извършва "реконструкция на съществуваща обществена тоалетна и надстройка за Банков офис, УПИ IV за парк и КОО, кв. №582, район "Оборище", ъгъла на бул. "Янко Сакъзов" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", Зона Г13 - юг, промяна по време на строителство - Бистро.

От Сдружение "Кинопамет" настояват столичният кмет Йорданка Фандъкова и органите на ДНСК и Дирекция "Зелена система" да спрат незабавно скандалния, по думите им градеж в парка "Заимов", който според тях, ще повлече след себе си инициирането и на нови подобни строежи в парка

Редно е г-жа Фандъкова да отстрани от длъжност и районния кмет на "Оборище", който не направил абсолютно нищо със своята администрация, за да спре вдигането на абсурдната сграда с мощна стоманобетонна конструкция в самия парк, който е общинска собственост, изтъкват от сдружение "Кинопамет".

Общинарите от "Оборище" трябва да обяснят също така защо и на какво основание са допуснали възможността в обществените озеленени площи да се издигне масивна сграда в крещящо нарушение на Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Време е и Министерството на културата да предостави на историческия парк "Заимов" защитен статут на паметник на културата на градинското и парковото изкуство с категорията "национално значение", като едновременно с това чиновниците на Боил Банов следва стриктно да определят и режимите на охранителните зони в него, заявяват от сдружението.