50-60 възрастни хора от различни патриотични организации се събраха пред паметника на Незнайния войн в София, за да почетат 126-тата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Всички те се включиха в шествието по столичните улици, което завърши в Борисовата градина. Част от пенсионерите бяха с бастун в едната ръка, но с цвете или българския трибагреник в другата. Няколко млади семейства с деца също почетоха празника и положиха цвета пред паметника на Незнайния войн.

Празникът бе повод и за снимки пред лъва - символ на силата и могъществото.
Находчиви българи не пропуснаха възможността за търговска дейност пред паметника, като предлагаха предимно цветя и знамена.

6 септември е една от най-забележителните дати в българската история, заяви академик Велев от Българската академия за изкуства и науки. Той направи историческа ретроспекция на събитията, довели до съединението на тази дата.

Според Димитър Казаков от Съюза на възпитаниците на военните училища на Негово Величество България е съединена териториално, но все още разединена духовно. Той има свое обяснение за този факт. България се намира на един кръстопът на Балканите, посочи Казаков пред news.bg. Той припомни, че страната ни последна се освобождава от турско робство и в началото интересите на останалите държави са били за унищожаване на България, защото са виждали конкурент в нея.

Надявам се, че сега, когато сме член на Европейския съюз, България ще стане една от почитаните, една от уважаваните и достойни държави на Балканския полуостров, подчерта той. Този празник символизира независимостта не само на българския народ, но и независимостта на българския дух, на българщината, на българските традиции и държавност, подчерта Казаков.

По думите му младите трябва да се възпитават в любов към България. Те трябва да са готови да умрат за каузата на българщината, категоричен бе той.

По-късно столичният градоначалник Йорданка Фандъкова участва в тържествена церемония пред гробницата-паметник на Александър I Батенберг по случай 6 септември.

По думите й днешният ден показва демонстрираната дързост и достойнство на народа преди 126 години. Дължим този ден на историческите лидери, водени от национална кауза, подчерта Фандъкова.

От векове е заветът на българите, че заедно сме по-силни, допълни столичният градоначалник.

Този завет по думите й е особено важен днес, когато всички сме длъжни да работим заедно, за да излезем от кризата. Каузата ни днес е ясна и тя е за обединение, посочи Фандъкова и допълни, че взема за себе си като урок това, че добрите лидери се вслушват в хората как да се постигнат общите цели.