Стотици учени от БАН и приятели на председателя на Академията Стефан Додунеков се стекоха в БАН, за да го изпратят в последния му път. Сградата на Академията се оказа малка да събере всички, които искаха да се простят с внезапно починалия новоизбран председател на БАН Додунеков.

Венци и цветя пристигнаха от различни институции. Да се простят с председателя на БАН дойдоха и народни представители от ГЕРБ и от БСП, образователният министър Сергей Игнатов и зам.-кметът на Столична община по културата Тодор Чобанов. Сред опечалените бе и академик Благовест Сендов.

Председателят на БАН през сълзи бе описан от своите колеги като великолепен учен и добър администратор, „оставил завинаги следа в необятната математическа наука". По думите на неговите близки, познати и приятели, Стефан Додунеков е един от водещите учени в сферата на сферичните кодове и кодирането.

Най-ценното му качество е да обединява, да сплотява и да създава съмишленици, така го определят хората, докоснали се до неговата работа. Според други той е донесъл ренесанс в отношението към БАН. Колегите му го определят като изтъкнат специалист, прекрасен преподавател и увлекателен лектор.

Спомнят си Стефан Додунеков като човек, работил с всеотдайност и жар и го определят като личност, олицетворяваща единството на математическата общност.

Други пък си спомнят приятеля Стефан и благостта на характера му, който винаги е намирал време да изслуша близките си и заедно да търсят решение на проблемите.

Академията и България обедняха с един голям учен, заяви акад. Благовест Сендов, който трудно сдържаше сълзите си. БАН загуби една надежда, посочи той и определи Стефан Додунеков като тих, но безкомпромисен патриот.
„Няма да забравим", с тези думи акад. Благовест Сендов изпрати своя приятел и колега.

Зам.-председателят на Академията проф. Евгени Николов посочи: „Неговото място ще остане завинаги празно сред нас".

Акад. Додунеков олицетворяваше единството на математическата наука, смята и проф. Юлиан Ревалски, изпълняващ длъжността директор на Института по информатика и математика към БАН.

Повече от 100 съболезнователни адреса са изпратени в Академията по случай кончината на нейния председател. Съболезнования е изпратил и държавният глава Росен Плевнелиев, от чието име бяха поднесени цветя на семейството на Стефан Додунеков.

Академик Додунеков ще бъде погребан утре в родния си град Килифарево.