При голям интерес премина празникът на авиацията и Военновъздушните сили, предаде БНР.

Стотици столичани посетиха авиобаза "Враждебна", където имаха възможност да видят разнообразна авиационна техника и военни самолети.

Стотици снимки, любезни военни пилоти и възможност да седнете в кабината на няколко военни самолета - с тези спомени ще си тръгне всеки, който днес посети столичната авиобаза "Враждебна".

Транспортните С-27, "Спартан", АН-30 и АН-26 разкриха своите тайни заедно с капитан Иванов, заместник-командир на трето авиационно звено:

"Уникален е с оборудването, което е за снимане, има аналогова камера, може да картографира, може да прави въздушно разузнаване. Фактическият му таван на височина е осем хиляди метра. Самолетът е старо поколение, но все още си изпълнява много добре своите задачи, все още лети. Той е с камера, която е отдолу на корема, една от малкото последни аналогови камери, има своите плюсове и се използва все още. Всички явно са любители на авиацията, като виждам колко хора има отвън и са запалени и искат да видят с какво разполагаме. Изпълняваме мисии за спасяване на хора, донорства. Ходим с него до Иран, Ирак, горещи точки, където имаме наши контингенти. Първата мисия е до Щатите. Целият континент там е направен с този самолет, прелетян е океанът с този самолет. Десет години направихме от този полет преди две седмици."

Транспортният "Спартан" също привлече много погледи:

"Той е за транспортни услуги, за хвърляне на парашути. Те са три на брой тук, така че винаги има един, който е изправен."- добави капитан Иванов.