Хиляди посетителите прие Националният военноисторически музей в Деня на отворените си врати по повод 6 май - Празника на Българската армия.

Пред News.bg директорът на дирекция „Връзки с обществеността” Калина Хинкова заяви, че по традиция в Дните на отворени врати Националният военноисторически музей отваря част от своите експонати за свободен достъп.

Причината е, че атракцията, наречена „Експонатите оживяват”, се приема с много голям интерес от публиката.
„Поради тази причина се стремим да даваме възможност посетителят да усети атмосферата вътре”, заяви Хинкова.

Тази година гостите на музея могат да влязат във вертолет Ми-8, изтребител-прихващач – МиГ-21, както и в самоходна минохвъргачка „Тунджа”. Те останат достъпни до 18.00 часа.

Преди концерта подарък от представителния духов оркестър на Сухопътни войски с диригент Анатоли Димитров, гостите на музея можеха да се насладят и на традиционната дегустация на войнишка боб чорба.

„Много съм щастлива да споделя, че залите на музея са пълни, както и външната експозиция. По традиция хилядно е мнозинството, което ни посещава в Деня на отворени врати. Това много ни радва. Идват млади хора, майки с бебешки колички и деца, възрастни хора”, заяви Хинкова.

Освен постоянната експозиция гостите могат да видят и още една изложба „Идоли и идеали”, посветена на 140-годишнината от Априлското въстание.

Изложбата е интерактивна, обясни Калина Хинкова. В нея са представени част от поборниците, участници в национално-освободителните ни борби. Сред експонатите са револверите на Васил Левски, Георги Бенковски, както и визитната картичка на Христо Ботев.

„Ние ги представяме с различни техни мисли или словесното наследство, което са ни оставили”, обясни Хинкова.

Посетителите на изложбата могат да изберат своя идол или идеал посредством оставената магнитна дъска. „Така че публиката има последната дума в тази изложба”, обясни още експертът.