250 ученици от цялата страна са се включили в конкурса за есе на тема: "10 години България в Европейския съюз: резултати и предизвикателства".

Конкурсът се организира за осма поредна година от евродепутата Мария Габриел, заместник-председател на Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент. И тази година домакин на събитието бе Дома на Европа, който се оказа не достатъчен за големия брой участници. Всички си пожелаха догодина участниците да са още повече и не на шега домакин на събитието да е НДК.

Участниците в конкурса бяха представени в две възрастови категории в 8-ми и 9-ти клас и в 11-ти и 12-ти клас. Първата група ученици са изпратили свои есета по темата, а втората група са изготвили мултимедийни презентации.

Победителите в конкурса получават посещение в Европейския парламент. Оказа се, че момичета доминират над момчетата и в двете възрасти. Заради активността си учениците в Разлог получиха и специална поощрителна награда от организаторите.

Евродепутатът Мария Габриел открои две ключови думи в посланията на учениците - "свобода" и "отговорност". "И двете думички са свързани с мисъл и съдържание, което носим и в нашата национална история - има ли някой, който да не свързва думичката свобода с Левски - не вярвам. Знаем колко важен е този идеал за нас. Ето нещо, което България носи като светъл пример в ЕС. От нас зависи да го разпространяваме и популяризираме", посочи евродепутатът.

По думите й от посланията става ясно, че ЕС се явява солиден, безкомпромисен и авторитетен гарант на демокрацията, върховенството на закона и човешките права в България.

"Постигнатото обаче все още не е достатъчно. То трябва да се запази и развива. Това ще бъде възможно, само ако си поставим цели, предизвикателни, но постижими", посочи тя.

В минутите на нетърпеливо очакване в препълнената зала в Дома на Европа Мария Габриел се обърна към учениците с думите: "Вие сте всяка година моята гордост. Гордостта ми затова, че всяка година като българи отстояваме идентичност, имаме ясно съзнание за история и културно многообразие и много ясно знаем, какво може да бъде още повече мястото ни в ЕС".

Тя отбеляза, че 250 участника тази година поставят своеобразен рекорд, за което им благодари от сърце. Още повече Габриел сподели част от цитатите на най-малките, които продължават да я вдъхновяват в работата и занапред. Сред тях е и изречението: "Десет години членство в ЕС за мен се измерват с чешко прясно мляко, сухи крака в дъждовните дни, приятели от Италия, възможности за образование и работа в другите страни членки и приобщаване към идеите за свобода, равенство и солидарност. Дори не мога да си представя в какво ще измервам резултатите след още десет години. Но знам, че въпреки всички предизвикателства европейският път на моята страна е правилен".

Габриел изтъкна пред учениците, че навсякъде по света личният принос, усилието, критичната мисъл и иноваторските идеи, се ценят. Тя насърчи застъпената от участниците теза, че членството в Европейския съюз трябва да се отстоява.

Членовете на журито д-р Ингрид Шикова, един от основоположниците на специалност, Надя Барух, главен редактор на "Аз Буки" , журналистът Милена Милотинова и Теодор Стойчев, ръководител на информационно бюро в ЕП в България също, ще посетят Европейския парламент с победителите в конкурса.

Организацията на конкурса, за който Мария Габриел казва, че е най-чаканият момент през годината, се поема от нейните представители в приемните и в различните градове на страната.

Сред отличените ученици бяха деца от Полски Тръмбеш, Разлог, Русе, Бургас и редица други градове на страната.