Трябва по-добра организация в здравната система, не чудо. Това каза здравният министър Стойчо Кацаров в ефира на БНТ. Той поясни, че кризата с COVID е под контрол, но това не бива да ни успокоява. Може да има COVID вълна и през лятото, предупреди той. Единственият начин хората да се предпазят от вируса е да се ваксинират.

Засега не се налагат нови мерки, поясни Кацаров. Относно ниския процент на ваксиниране, той каза, че причината затова е, че в началото на кризата е липсвало организирана ваксинационна кампания. Друг фактор е и рязката смяна на мерките, което предизвиква недоверие в обществото.

Това, което смятаме ние да направим, е да покажем на хората какви мерки се налагат, когато дадена област е в червена или зелена зона , за да може хората сами да се убедят, че ваксината е единствения ключ към свободата.

Новите случаи на коронавирус у нас - 240

Новите случаи на коронавирус у нас - 240

Пандемията настъпва

По отношение на бюджета в здравната система, той поясни, че трябва да има промяна в методиката на заплащане на медиците на първа линия, защото, по думите, понятието медик на първа линия е много общопонятно. В действително пари получават и хора, които никога не са имали досег с пациент, който има коронавирус. Това не трябва да е така, категоричен бе той.

По отношение на трансплантациите, Кацаров каза, че за миналата година е имало само 2 трансплантации на българи. Той поясни, че по-късно този въпрос ще бъде обсъден в здравното министерство.