Катастрофата на гара Хитрино не е предизвикана от проблем със стрелката, високата скорост на влака е причинила трагедията. Такава позиция изрази пред bTV стрелочникът Ирфан Хасан.

Това е мъжът, чиито очи са видели адския взрив на цистерни, който уби 7 души през декември 2016 година.

Разказът му за драматичните минути на експлозията опровергава версията на собственика на композицията, обявена вчера, че не скоростта, а повредена жп стрелка е причина за трагедията.

Ирфан оцелява по чудо. Разказва, че влакът е летял с много висока скорост, а машинистите първоначално не разбрали за катастрофата.

"Той направо идваше да ни убива, друго какво да ти кажа... Цялото село гори, слизат машинистите и викат на дежурния - защо ни спря. Нямаше намерение изобщо да спре, ако не беше се скъсал." - разказа Ирфан Хасан.

Той е отговорен за стрелките на коловозите във фаталната сутрин. Убеден е, че не съоръжението е причината.

"Стрелката си е заключена, стрелката не съм я обръщал цяла нощ и не се обръща, тя пета стрелка е сигурно най-здравата стрелка, няма проблеми", коментира той.1

Незаключена стрелка - причина за трагедията в Хитрино

Незаключена стрелка - причина за трагедията в Хитрино

От "Булмаркет" представи данни от технически експретизи на чуждестранни вещи лица

Експертиза, поръчана и платена от транспортната фирма-собственик на композицията сочи, че дерайлирането се дължи на незаключена стрелка. Взривът пък станал заради повторно пускане на електричеството по контактната мрежа.

"Единият от хората там, които са на гарата, е казал, че изпуска газ и въпреки всичко е пуснато електричеството отново? Не мога да ви кажа." - заяви Станко Станков, управител на "Булмаркет".

Решението за повторно пускане на електричеството вероятно е взето от диспечера.

Станко Станков: Повторното пускане на ток е причинило взрива в Хитрино

Станко Станков: Повторното пускане на ток е причинило взрива в Хитрино

От НКЖИ четири дни преди катастрофата искали ремонт на стрелките на гарата

Според прокуратурата експертизите на "Булмаркет" не могат да служат за промяна в изводите на обвинението и са категорични, че катастрофата е причинена от високата скорост.