Повторното пускане на електричество по контактната мрежа при изтичане на газ е причината за взрива в Хитрино. Вероятно отговорен е диспечерът, който е служител на Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).
Това обяви пред bTV Станко Станков, управител на "Булмаркет" - фирмата, чиято влакова композиция дерайлира в шуменското село Хитрино в края на 2016 г.

Незаключена стрелка - причина за трагедията в Хитрино

Незаключена стрелка - причина за трагедията в Хитрино

От "Булмаркет" представи данни от технически експретизи на чуждестранни вещи лица

От фирмата представиха в понеделник нова версия за трагичния инцидент, при който загинаха седем души, а 29 бяха ранени. Тя се базира на техническата експертиза, изготвена от чуждестранни експерти, за която е платила "Булмаркет". Според нея причина за трагедията не е високата скорост, а незаключена стрелка на релсовия път.

Фирмата е платила за експертизата 25 хил. евро, каза Станков. По думите му под нея са се подписали 8 - 9 международно признати експерти, които "не биха си сложили главата в торбата". Заключението на специалистите е, че инцидентът щеше да е предизвикан от висока скорост, ако тя е била 111 км в час, а скоростта на композицията е била 78 км в час, допълни той.

От компанията, чиито вагони дерайлираха на гара Хитрино показаха официална телеграма, изпратена от НКЖИ четири дни преди катастрофата. Според документа е трябвало да има ремонт на стрелките на гара Хитрино, но той не е направен.

Груби нарушения на безопасността при катастрофата в Хитрино

Груби нарушения на безопасността при катастрофата в Хитрино

Неработещи устройства за бдителност…

Компанията, която стопанисва цистерните, с които е пренасян пропан-бутан и пропилен от фирма "Булмаркет", е пуснала в движение цистерна с много тънко дъно. По думите на Станков - около 3 пъти по-тънко от обичайното. Тези цистерни са спрени от производство през 1980 г. от швейцарския производител заради тънкото дъно. Има предписание да бъдат допълнително подсилени, ако се използват, уточни той.

Ако дължим обезщетения на семействата на загиналите, ще ги платим, обяви управителят на "Булмаркет".

Арнаудова: Законът за частната охрана може да доведе до разпад на държавността

Арнаудова: Законът за частната охрана може да доведе до разпад на държавността

Само високата скорост е причина за трагедията в Хитрино, смята говорителят на Цацаров

Припомняме, по-рано през деня говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров - Румяна Арнаудова, заяви че съдът не признава частната експертиза и причина за катастрофата в Хитрино е високата скорост.