"В Конституцията излишно е предвидено, че осигуряването на обществения ред е изключително правомощие на Министерския съвет (МС) и на МВР. При прехвърлянето на тези правомощия на частно-правни субекти, на практика е налице възможност да се стигне до разпад на държавността.
С този закон (за частната охранителна дейност - б.р.) може да се засегне суверенитета на Република България и да се стигне до нарушаване на основни принципи на правовата държава.".

Това заяви пред bTV говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров - Румяна Аранудова по повод искането за обявяване за противоконституционни на разпоредби от Закона за частната охранителна дейност, обнародвани на 30 януари 2018 г.

Припомняме, в понеделник главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Конституционния съд (КС) да бъдат обявени за противоконституционни текстове в Закона за частна охранителна дейност, които позволяват частни фирми да охраняват цели населени места.

Цацаров: Държавата отговаря за сигурността на гражданите, не частни фирми

Цацаров: Държавата отговаря за сигурността на гражданите, не частни фирми

Цацаров иска КС да се обяви против разпоредби в Закона за частната охранителна дейност

Малко по-късно и президентът Румен Радев поиска КС да разгледа текстовете, които създават възможност една фирма да поеме сигурността на цяло урбанизирано място.

"Държавата няма право да абдикира от грижата за сигурността и спокойствието на хората в населените места, вкл. в т.нар. урбанизирани територии. Възможността, която дава ЧЗОД на търговски дружества да извършват действия по охрана на урбанизирани територии, по същество е отказ от страна на държавата чрез нейните изпълнителни органи да осъществява възложените функции по охрана на обществения ред", посочва Румен Радев в обръщението си към Конституционния съд.

И Радев пита КС за закона за частната охрана

И Радев пита КС за закона за частната охрана

Държавата няма право да абдикира от грижата за сигурността на хората в населените места

Извън основните аргументи за недопустимо прехвърляне на правомощия на частно-правни субекти, е налице опасност при недостатъчно прецизна правна уредба до неправилно приложение на закона, до ограничаване правата на българските граждани, до опасност да се влияе върху техния живот от лица, на чиято преценка законодателят остава дали да се намеси, в кой момент да вземе мерки за обществения ред", каза Арнаудова.

Говорителят на главния прокурор коментира и дали незаключената стрелка на релсите е основна причина за влаковата катастрофа в Хитрино на 10 декември 2016 г.

"Това не е нова хипотеза, а това са обстоятелства, които са били въпрос на разследване от нас", уточни Арнаудова и допълни, че тази хипотеза, която се представя от "Булмаркет", е отхвърлена.

По думите й тази експертиза, която е по поръчка от "Булмаркет", по никакъв начин не може да влияе върху решенията на прокуратурата и на съда.

"Несъобразената скорост и навлизането на влаковите композиции с двойно по-висока скорост от предвидената са основните причини за дерайлирането на цистерните", отсече говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Груби нарушения на безопасността при катастрофата в Хитрино

Груби нарушения на безопасността при катастрофата в Хитрино

Неработещи устройства за бдителност…