Днес стават две години от взрива в шуменското село Хитрино. На 10 декември 2016 г. при дерайлирането на цистерна с пропан-бутан и последвалия взрив загинаха 7 души, а 29 пострадаха.

Петима загинали при взрив на цистерна в Хитрино, МВР евакуира селото
Обновена

Петима загинали при взрив на цистерна в Хитрино, МВР евакуира селото

Десетки са ранени

Инцидентът стана рано сутринта. Обвиняеми за влаковата катастрофа са двамата машинисти.

На последното заседание по делото стана ясно, че има нови доказателства, свързани с причините за трагичния инцидент, припомни БНР. Назначена е нова експертиза за състоянието на стрелките на гара Хитрино.

Печка предизвикала взрива в Хитрино със 7 загинали и заличени цели улици

Печка предизвикала взрива в Хитрино със 7 загинали и заличени цели улици

Защитата не приема тази експертиза

Взрива изравни със земята цели улици. Много други сгради пострадаха. На заседанието по делото в Шумен от 15 ноември бе представена тезата, че причината за мащабната трагедия била предизвикана от печка на твърдо гориво.

Другата версия бе, че незаключена стрелка е предизвикала дерайлирането на товарните вагони. Локомотивът и първите пет вагона от композицията минават без проблеми покрай тази стрелка.

Фирмата собственик на цистерна от влака в Хитрино отрича тезата на "Булмаркет"

Фирмата собственик на цистерна от влака в Хитрино отрича тезата на "Булмаркет"

Обясняват, че разследващите органи са установили по безспорен начин, че цистерната отговаря на всички действащи изисквания за транспортиране на пропилен

След като бяха изяснени щетите, се организира и национална дарителска кампания.

В края на ноември бяха предадени на собствениците им 22 новопостроени къщи. На други 115 са направени ремонти, но има още домове, които трябва да бъдат обновени.

Същевременно националният омбудсман Мая Манолова предостави материали на прокуратурата с искане за публичност как са харчени събраните пари за възстановяване на къщите на хората и дали са ремонтирани домове на хора, които не живеят постоянно там.

От друга страна кметът на Хитрино Нуридин Исмаил обвини Манолова в некоректност.

Кметът на Хитрино обвини Мая Манолова в некоректност

Кметът на Хитрино обвини Мая Манолова в некоректност

Нуридин Исмаил не е виждал жалбите, за които омбудсманът говори

Припомняме, влакова композиция с пропан бутан на фирма "Булмаркет" дерайлира и се взриви на гара Хитрино на 10 декември 2016 година. Седем души загинаха, 29 бяха ранени.

Разрушени са къщи, изпочупени са дограми. Взривът заличи улици. В Хитрино беше обявено бедствено положение, а в цялата страна 12 декември беше ден на национален траур за жертвите от трагедията.

На 25 октомври 2017 г. окръжната прокуратура в Шумен внесе в съда обвинителен акт срещу двамата машинисти, управлявали влака, който дерайлира на 10 декември 2016 година на гара Хитрино. Двамата машинисти - Димитър Михнев и Радослав Петков бяха обвинени, че са управлявали влака в нарушение на правилата.

Делото срещу двамата машинисти започна на 15 януари 2018 г. по съкратената процедура. Двамата не се признаха за виновни. Първоначалната версия за катастрофата в Хитрино беше висока скорост.