За 6 октомври е насрочено първото от делата за обезщетение на пострадалите от взрива на гара Хитрино, заведени пред Софийския градски съд.
Това съобщи адвокат Николай Димитров от софийската кантора, която представлява пострадалите и близките на загиналите при железопътната катастрофа в населеното място, цитиран от БТА и bTV.

Правят си "оглушки" за обезщетения на пострадалите хора от Хитрино

Правят си "оглушки" за обезщетения на пострадалите хора от Хитрино

Водещата версия на следствието е човешка грешка

В определението си за насрочване на делото съдът е приел исковете срещу "Булмаркет рейл карго" ЕООД и "Булмаркет ДМ" ООД за допустими и е назначил поредица от медицински и технически експертизи, отбеляза Димитров.

Министърът на финансите, наблюдаващият делото прокурор и главният прокурор са сезирани днес за предприемане на действия за обезпечаване на настъпилите от взрива в Хитрино за държавата вреди. Те се изчисляват на 10 млн. лева. Следва да се отправи претенция за тях, ведно с обезпечителните действия към "Булмаркет рейл карго" ЕООД и "Булмаркет ДМ" ООД.

12 млн. лв. са събрани по сметките за възстановяването на Хитрино

12 млн. лв. са събрани по сметките за възстановяването на Хитрино

Всички засегнати ще получат средства за ремонт, успокои кметът Нуридин Басри

"Така щетите, нанесени от събитието на държавата и нейните граждани, са в размер на над 20 млн. лева", уточни Димитров.

Според юриста, наказателното производство е на фаза повдигане на обвинения срещу машинистите, управлявали влаковата композиция с превишена скорост. Според Димитров до момента това е единствената причина за настъпилата катастрофа.

Същевременно "Булмаркет рейл карго" ЕООД е направила редица прехвърляния и прихващания на свои вземания към клиенти, като железопътен превозвач, с цел да няма капиталова и финансова обезпеченост в случай, че бъде осъдена, допълни Димитров.

Преди съдебната ваканция делото "Хитрино" влиза в съда

Преди съдебната ваканция делото "Хитрино" влиза в съда

Комплексната експертиза е категорична, че основната причина е превишената скорост

Припомняме, на 10 декември 2016 година след дерайлиране и взрив на товарен влак, превозващ цистерни с пропан и пропилен седем души загинаха, 29 бяха ранени. Разрушени са къщи, изпочупени са дограми. Взривът заличи улици. В Хитрино беше обявено бедствено положение, а в цялата страна 12 декември беше ден на национален траур за жертвите от трагедията.