Назначиха вещи лица, които да изготвят нови експертизи за дерайлирането на товарен влак на гарата в Хитрино. Това стана по време на днешното съдебно заседание в Шуменския окръжен съд, пише "24 часа", позовавайки се на БТА.

Обвиняеми са машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков, и двамата от Русе, управлявали дерайлиралата на 10 декември 2016 г. в района на гара "Хитрино" влакова композиция, превозваща пропилен и пропан-бутан, посочва БТА.

Делото започна със закъснение от час и половина заради авария на автомобила, с който подсъдимите пътували до Шумен.

В началото на съдебното заседание бяха докладвани постъпили материали, след предишното. Документите са свързани с назначаване на вещи лица, които да изготвят нови експертизи по делото и постъпили отговори от тях или институциите и организациите в които работят, както и жалби за назначаването им от страните в процеса. 

Инженер: Стара цистерна за брак е предизвикала експлозията в Хитрино

Инженер: Стара цистерна за брак е предизвикала експлозията в Хитрино

Адвокат търси първопричината, а прокурорът вижда опит за подмяна на заключението за висока скорост

Експерт от Техническия университет във Варна ще трябва да изготвя съдебно пожаро-техническа експертиза. Той е проверен, че няма конфликт на интереси.

Още двама експерти са проверени, че не са в конфликт на интереси и те ще отговарят за нови експертизи за нуждите на делото.

"Чакаме три експертизи. Основният въпрос е дали събраните нови доказателства ще променят нещо по даденото заключение", каза пред журналисти след края на съдебното заседание Ивайло Йорданов - адвокат на един от обвиняемите. 

Правят нови експертизи по делото за Хитрино

Правят нови експертизи по делото за Хитрино

При влаковата катастрофа преди 3 години загинаха 7 души, а 14 бяха ранени

Припомняме, влакова композиция с пропан бутан на фирма "Булмаркет" дерайлира и се взриви на гара Хитрино на 10 декември 2016 година. Седем души загинаха, 29 бяха ранени.

Разрушени бяха къщи, изпочупени дограми. Взривът заличи цели улици. В Хитрино беше обявено бедствено положение, а в цялата страна 12 декември беше ден на национален траур за жертвите от трагедията.

На 25 октомври 2017 г. окръжната прокуратура в Шумен внесе в съда обвинителен акт срещу двамата машинисти, управлявали влака, който дерайлира на 10 декември 2016 година на гара Хитрино. Двамата машинисти - Димитър Михнев и Радослав Петков бяха обвинени, че са управлявали влака в нарушение на правилата.

Делото срещу двамата машинисти започна на 15 януари 2018 г. по съкратената процедура. Двамата не се признаха за виновни.

Първоначалната версия за катастрофата в Хитрино беше висока скорост.

На заседанието по делото в Шумен от 15 ноември 2018 г. бе представена тезата, че причината за мащабната трагедия била предизвикана от печка на твърдо гориво.

Другата версия бе, че незаключена стрелка е предизвикала дерайлирането на товарните вагони. Локомотивът и първите пет вагона от композицията минават без проблеми покрай тази стрелка.

През март 2019 г. инженер заяви, че стара цистерна, която е трябвало да отиде за скрап, е причинила трагедията в Хитрино. Ако дебелината на стените на спуканата цистерна бе като на другите в композицията, вероятно нямаше да има проблеми", обясни инженер Димов в съда.