Стара цистерна, която не е трябвало да бъде в експлоатация е предизвикала експлозията в Хитрино през декември 2016 г., коментира пред съда инж. Евгени Димов, съобщава БНР.

"Ако дебелината на стените на спуканата цистерна бе като на другите в композицията, вероятно нямаше да има проблеми", обяснява Димов, който е и единственият изслушан свидетел в днешното заседание.

Направеното от вещото лице през 2017 г. ултразвуково обследване показва, че дъното и стените на цистерната са с 6 милиметра по-тънки от изискванията на Международния правилник за превоз на опасни товари.

Нова експертиза по делото за Хитрино иска защитата

Нова експертиза по делото за Хитрино иска защитата

Заради съществени разминавания

"Такива мерки обаче не са взети. Отговорност носи наемателят, който е необходимо да знае каква техника ползва, както и контролната фирма, която е позволила тази цистерна да бъде използвана", обяснява инж. Димов о допълва, че цистерната е произведена през 1971 г. и е трябвало да се бракува или допълнително да се защити

Според прокурор Маргарита Георгиева, причината за инцидента е превишената скорост, с която се е движила влаковата композиция и се позовава на наличните експертизи. "Исканията за назначаването на нови е опит за подмяна на това заключение", допълва прокурорът.

Адвокат Николай Димитров, представляващ пострадалите в Хитрино, коментра пред съда, че "търсим първопричината за катастрофата".

За 19 юли е насрочено следващото заседание по делото "Хитрино". 

2 г. след трагедията в Хитрино релсите са в още по-окаяно състояние според експертиза

2 г. след трагедията в Хитрино релсите са в още по-окаяно състояние според експертиза

Следващото заседание е на 30 май

Припомняме, че на 10 декември 2016 г. при дерайлирането на цистерна с пропан-бутан в Хитрино и последвалия взрив загинаха 7 души, а 29 пострадаха.

Взрива изравни със земята цели улици. Много други сгради пострадаха. На заседанието по делото в Шумен от 15 ноември бе представена тезата, че причината за мащабната трагедия била предизвикана от печка на твърдо гориво.

Другата версия бе, че незаключена стрелка е предизвикала дерайлирането на товарните вагони. Локомотивът и първите пет вагона от композицията минават без проблеми покрай тази стрелка.

В края на ноември бяха предадени на собствениците им 22 новопостроени къщи. На други 115 са направени ремонти, но има още домове, които трябва да бъдат обновени.

Същевременно националният омбудсман Мая Манолова предостави материали на прокуратурата с искане за публичност как са харчени събраните пари за възстановяване на къщите на хората и дали са ремонтирани домове на хора, които не живеят постоянно там.

От друга страна кметът на Хитрино Нуридин Исмаил обвини Манолова в некоректност.

Печка предизвикала взрива в Хитрино със 7 загинали и заличени цели улици

Печка предизвикала взрива в Хитрино със 7 загинали и заличени цели улици

Защитата не приема тази експертиза