Защитата иска нова комплексна експертиза по делото за влаковия инцидент в Хитрино, съобщава БНР.

Пред Шуменския окръжен съд адвокат Ивайло Йорданов от защитата на машинистите посочи, че има съществени разминавания в експертизите на настъпване на произшествието.

От своя страна представителят на пострадалите в Хитрино адвокат Николай Димитров заяви, че от фактическа страна делото е изяснено и предстои да се изслуша съдебният състав по твърденията в обвинителният акт. Според него няма какво повече да се изяснява.

Според кмета на Хитрино човешка грешка е причинила трагедията

Според кмета на Хитрино човешка грешка е причинила трагедията

Делото срещу двамата машинисти започна на 15 януари 2018 г.

"Другата страна се опитва да прокарва някакви частни, изключително добре платени експертизи, които да оневинят. От настоящото дело са изслушани толкова много експертизи, че считам, че няма какво този процес да продължи със събиране на доказателства", посочи той.

Димитров съобщи, че ако съдът разреши назначаването на нова комплексна експертиза, той ще представи контраекспертиза, която твърди, че влакът не е бил управляван в последните 15-20 минути, преди да навлезе на територията на Хитрино.

Припомняме, влаковият инцидент стана на 10 декември 2016 г.

Съдът изслуша записи на железничари от нощта на трагедията в Хитрино

Съдът изслуша записи на железничари от нощта на трагедията в Хитрино

На записите се чуват експлозии и дерайлиране на вагони

На 25 октомври 2017 г. окръжната прокуратура в Шумен внесе в съда обвинителен акт срещу двамата машинисти, управлявали влака, който дерайлира на 10 декември 2016 година на гара Хитрино. Двамата машинисти - Димитър Михнев и Радослав Петков бяха обвинени, че са управлявали влака в нарушение на правилата.

Делото срещу двамата машинисти започна на 15 януари 2018 г. по съкратената процедура. Двамата не се признаха за виновни. Първоначалната версия за катастрофата в Хитрино беше висока скорост.

Прокуратурата не приема частната експертиза на "Булмаркет"

Прокуратурата не приема частната експертиза на "Булмаркет"

Версията от частната експертиза вече е била отхвърлена