Човешка грешка е причината за инцидента в Хитрино, смята кметът на селото Нуридин Исмаил. Той беше призован като свидетел по делото за инцидента с товарния влак, съобщи БНР.

Към момента обвиняеми за катастрофата и последвалия взрив на 10 декември 2016 г. са машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков.

20-сантиметра е процепът на цистерната, разляла полипропилен в Хитрино

20-сантиметра е процепът на цистерната, разляла полипропилен в Хитрино

В съдебната зала са представени материали от огледа на жп линията

"Днес е труден ден за мен. Връщам се към трагедията", каза след разпита в съдебна зала кметът на Хитрино Нуридин Исмаил. Той беше категоричен, че институциите и хората са действали по най-добрия начин.

"Това, че не се стигна до взривяването на цистерна и остана само с взрив от изтичането на самия газ. Аз съм благодарен на хората, които се включиха - "Бърза помощ", полиция, пожарна. Не виждам какво друго бихме направили в един момент".

"Убеден съм, че причината за инцидента със седем жертви и десетки пострадали, е високата скорост на влака", посочи Нуридин Исмаил, попитан каква присъда очаква за машинистите.

Съдът изслуша записи на железничари от нощта на трагедията в Хитрино

Съдът изслуша записи на железничари от нощта на трагедията в Хитрино

На записите се чуват експлозии и дерайлиране на вагони

"Такъв инцидент и с толкова жертви - имаме млада жена, която още не вижда. Представяте ли си тази жена да не може да си види децата. Тежки са последствията и мисля, че е справедливо те да бъдат осъдени", каза Исмаил.

Припомняме, влакова композиция с пропан бутан на фирма "Булмаркет" дерайлира и се взриви на гара Хитрино на 10 декември 2016 година. Седем души загинаха, 29 бяха ранени.

Стрелочникът от гара Хитрино: Стрелката не е причина за катастрофата

Стрелочникът от гара Хитрино: Стрелката не е причина за катастрофата

Влакът се е движел със страшна скорост…

Разрушени са къщи, изпочупени са дограми. Взривът заличи улици. В Хитрино беше обявено бедствено положение, а в цялата страна 12 декември беше ден на национален траур за жертвите от трагедията.

На 25 октомври 2017 г. окръжната прокуратура в Шумен внесе в съда обвинителен акт срещу двамата машинисти, управлявали влака, който дерайлира на 10 декември 2016 година на гара Хитрино.
Двамата машинисти - Димитър Михнев и Радослав Петков бяха обвинени, че са управлявали влака в нарушение на правилата.

Делото срещу двамата машинисти започна на 15 януари 2018 г. по съкратената процедура. Двамата не се признаха за виновни. Първоначалната версия за катастрофата в Хитрино беше висока скорост.