20 сантиметра е процепът в цистерната, от която е изтичал полипропиленът след дерайлирането на влака на гара Хитрино на 10 декември 2016 г. В Шуменския окръжен съд продължава наказателното дело срещу машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков. Те са обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост в железопътния транспорт, съобщи БНР.

По време на делото бяха показани снимките, които фирмата-превозвач "Булмаркет" са направили на мястото на катастрофата.

Това е петото съдебно заседание. По време на делото се предявяват на страните останалата част от снимките и видеоматериалите.

Фирмата собственик на цистерна от влака в Хитрино отрича тезата на "Булмаркет"

Фирмата собственик на цистерна от влака в Хитрино отрича тезата на "Булмаркет"

Обясняват, че разследващите органи са установили по безспорен начин, че цистерната отговаря на всички действащи изисквания за транспортиране на пропилен

Като доказателствен материал към делото са приобщени и визуалните документи от катастрофата на фирма "Булмаркет", собственик на катастрофиралия влак.

Някои от снимките показват пробива на цистерната, пораженията по влаковата композиция и железния път. Заснето е състоянието на незаключената според тях стрелка.
Материалите са групирани по теми - коловози, кран, локомотиви, осигурителна техника, стрелка.

Незаключена стрелка - причина за трагедията в Хитрино

Незаключена стрелка - причина за трагедията в Хитрино

От "Булмаркет" представи данни от технически експретизи на чуждестранни вещи лица

В съдебната зала са представени материали от огледа на жп линията, записи от охранителни камери. В зала бяха изслушани бяха аудио записи на работещи в БДЖ.

Припомняме, влакова композиция с пропан бутан на фирма "Булмаркет" дерайлира и се взриви на гара Хитрино на 10 декември 2016 година. Седем души загинаха, 29 бяха ранени.

Разрушени са къщи, изпочупени са дограми. Взривът заличи улици. В Хитрино беше обявено бедствено положение, а в цялата страна 12 декември беше ден на национален траур за жертвите от трагедията.

На 25 октомври 2017 г. окръжната прокуратура в Шумен внесе в съда обвинителен акт срещу двамата машинисти, управлявали влака, който дерайлира на 10 декември 2016 година на гара Хитрино. Двамата машинисти - Димитър Михнев и Радослав Петков бяха обвинени, че са управлявали влака в нарушение на правилата.

Делото срещу двамата машинисти започна на 15 януари 2018 г. по съкратената процедура. Двамата не се признаха за виновни. Първоначалната версия за катастрофата в Хитрино беше висока скорост.