Във връзка с медийни запитвания към Ermewa, компания за отдаване под наем на транспортни средства, относно трагичния инцидент в село Хитрино, компанията прави уточнения със съобщение до медиите.

Припомняме, на 12 март "Булмаркет" представи данни, които посочват, че не високата скорост, а незаключена стрелка на релсовия път е причина за трагедията. Фирмата се позовава на технически експертизи на чуждестранни вещи лица. Тези становища влизат като доказателство в съда.

Установили са данни, че след изтичане на пропилена от цистерната, дежурните енергодиспечери са подали електричество в контактната мрежа, с което са предизвикали волтови дъги, които е много вероятно да са предизвикали взрива. Компанията е мълчала досега заради следствената тайна и шока от инцидента. В новите експертизи се съдържала цялата истина за инцидента.

Груби нарушения на безопасността при катастрофата в Хитрино

Груби нарушения на безопасността при катастрофата в Хитрино

Неработещи устройства за бдителност…

Припомняме, влакова композиция с пропан бутан на фирма "Булмаркет" дерайлира и се взриви на гара Хитрино на 10 декември 2016 година. Седем души загинаха, 29 бяха ранени.

Разрушени са къщи, изпочупени са дограми. Взривът заличи улици. В Хитрино беше обявено бедствено положение, а в цялата страна 12 декември беше ден на национален траур за жертвите от трагедията.

На 25 октомври 2017 г. окръжната прокуратура в Шумен внесе в съда обвинителен акт срещу двамата машинисти, управлявали влака, който дерайлира на 10 декември 2016 година на гара Хитрино. Двамата машинисти - Димитър Михнев и Радослав Петков бяха обвинени, че са управлявали влака в нарушение на правилата.

Делото срещу двамата машинисти започна на 15 януари 2018 г. по съкратената процедура. Двамата не се признаха за виновни. Първоначалната версия за катастрофата в Хитрино беше висока скорост.

Незаключена стрелка - причина за трагедията в Хитрино

Незаключена стрелка - причина за трагедията в Хитрино

От "Булмаркет" представи данни от технически експретизи на чуждестранни вещи лица

Публикуваме без редакторска намеса становище на Ermewa Group относно твърдения, свързани със случая "Хитрино":

На 10 декември 2016 г. влакова композиция, състояща се от 26 цистерни, 20 от които са превозвали пропилен, три - пропан-бутан и три са били празни, дерайлира при навлизане в коловоз №3 на гара Хитрино със скорост от 78 км/ час. Дерайлирането на цистерна № 6 причинява дерайлиране на вагоните от № 7 до № 14. Една от засегнатите цистерни - № 10, отдадена под наем от Ermewa, е пробита от страничен предмет по време на инцидента. Пробивът води до изтичане на пропилен във въздуха, който се възпламенява и предизвиква експлозия.

Цистерната, собственост на Ermewa, е отдадена под наем на румънската компания Autogas, която от своя страна я е отдала с цел превозване на пропилен на българската компания "Булмаркет".

Ermewa използва случая да изкаже своите съболезнования към семействата на всички загинали по време на инцидента, както и да изрази подкрепа към пострадалите жители на Хитрино.

Още от самото начало на разследването Ermewa сътрудничи изцяло на българските власти. Компанията е предоставила на разследващите органи всички изискуеми документи по случая и съдейства изцяло за установяване на точните причини за настъпване на трагичния инцидент.

Въпреки че в момента се води наказателно дело по случая, в медийното пространство се появиха неоснователни твърдения, насочени срещу Ermewa и отправени от една от заинтересованите страни в съдебния процес. Твърденията, които "Булмаркет" представи пред българските медии относно цистерна № 10 от влаковата композиция, не съответстват с истината и са в противоречие с фактите, изнесени от разследващите органи.

Ermewa застава твърдо зад необходимостта от прозрачност и истинност на фактите, поради което прави следните уточнения:

Експертизата на българските разследващи органи е установила по категоричен начин, че причината за инцидента е скоростта (почти два пъти повече от допустимата).

Вагон №10 кореспондира напълно с изискванията, посочени в Правилника за международен железопътен превоз на опасни товари (RID). Цистерната разполага с всички документи, необходими за законосъобразно извършване на дейност в България.

Цистерната е произведена през 1971 г., като по Правилника за международен железопътен превоз на опасни товари има разрешително за експлоатация до 2025 г. Според действащите разпоредби цистерната подлежи на пълен преглед на всеки четири години, като последният такъв преглед е установил категорично, че тя е напълно обезопасена и изправна, а плътността на стените и дъното е над минималните изисквания. Всички последващи твърдения, които противоречат на тези факти, са неоснователни.

Всички документи, доказващи горепосочените твърдения, са предоставени надлежно на българските власти. Разследващите органи в България са установили по безспорен начин, че цистерната отговаря на всички действащи изисквания за транспортиране на пропилен, включително и изискванията спрямо минималната плътност на стените и дъното на цистерната.

Дългогодишен доставчик на услуги в сферата на лизинговане на транспортни средства, Ermewa поставя на първо място контрола по качеството на продуктите си и тяхната надеждност. Клиентите на Ermewa разчитат на безкомпромисно качество, гарантирано чрез сертифицирането на компанията по ECM (Entity in Charge of Maintenance), ISO 9001:2008 (Quality Management System) и Mase.

Съдът изслуша записи на железничари от нощта на трагедията в Хитрино

Съдът изслуша записи на железничари от нощта на трагедията в Хитрино

На записите се чуват експлозии и дерайлиране на вагони