Продължи делото за трагичния инцидент в Хитрино от 10 декември 2016 година. В съда бяха изслушани аудиозапипси от нощта на трагедията. Записите са на разговори между дежурните на гарата, диспечери и жп служители, съобщи БНТ.

Незаключена стрелка - причина за трагедията в Хитрино

Незаключена стрелка - причина за трагедията в Хитрино

От "Булмаркет" представи данни от технически експретизи на чуждестранни вещи лица

В записите се чуват изплашени гласове на свидетели на инцидента. "В Хитрино всичко гори, от двете страни гори, има експлозия", гласи запис от първите минути след катастрофата на влаковата композиция. Чува се и че има експлозия и дерайлиране на вагони.

Според записите влакът е навлязъл в отклонение на гарата с една предохранителна машина и 4 цистерни. Останалите вагони са били на стрелките и на жп прелеза.

От записите става ясно и че композицията е била с 26 вагона, 23 пълни и 3 празни.

Прокуратурата не приема частната експертиза на "Булмаркет"

Прокуратурата не приема частната експертиза на "Булмаркет"

Версията от частната експертиза вече е била отхвърлена

Композицията с полипропилен трябвало да изчака на гарата в Хитрино пътнически влак, който обаче бил спрян на гара Висока поляна. Диспечарите решили да задържат влака и да организират извозването на пътниците с автобуси. Машината и вагоните били върнати в гара Самуил. Спира се електрозахранването по линията.

Продължителността на записите е 2 часа. Чува се и как дежурните служители на железницата докладват за тежката обстановка и съобщават за горящите къщи и пострадалите хора.

Груби нарушения на безопасността при катастрофата в Хитрино

Груби нарушения на безопасността при катастрофата в Хитрино

Неработещи устройства за бдителност…

Припомняме, влакова композиция с пропан бутан на фирма "Булмаркет" дерайлира и се взриви на гара Хитрино на 10 декември 2016 година. Седем души загинаха, 29 бяха ранени.

Разрушени са къщи, изпочупени са дограми. Взривът заличи улици. В Хитрино беше обявено бедствено положение, а в цялата страна 12 декември беше ден на национален траур за жертвите от трагедията.

На 25 октомври 2017 г. окръжната прокуратура в Шумен внесе в съда обвинителен акт срещу двамата машинисти, управлявали влака, който дерайлира на 10 декември 2016 година на гара Хитрино. Двамата машинисти - Димитър Михнев и Радослав Петков бяха обвинени, че са управлявали влака в нарушение на правилата.

Делото срещу двамата машинисти започна на 15 януари 2018 г. по съкратената процедура. Двамата не се признаха за виновни. Първоначалната версия за катастрофата в Хитрино беше висока скорост.