Състав на СГС даде ход на гражданското дело, заведено от Цанко Георгиев по казуса около трагедията в Хитрино от 10 декември 2016 година.

Страните по делото получиха едномесечен срок, в който да се запознаят и да предоставят доказателства по делото. Стана ясно, че следващото заседание ще се проведе на 6 ноември от 13.30 часа.

От фирмата "Булмаркет" се опитаха да оспорят твърдението в исковата молба, че основната причина за инцидента е високата скорост на влаковата композиция. Те представиха доклад от румънски свидетел, който съдът прие, че ще бъде разпитан на следващо заседание.

Незаключена стрелка - причина за трагедията в Хитрино

Незаключена стрелка - причина за трагедията в Хитрино

От "Булмаркет" представи данни от технически експретизи на чуждестранни вещи лица

Адвокатът на ищеца Николай Димитров заяви преди заседанието, че частна експертиза може да ползва всяка от страните, но тя не може да послужи пред съда. Той коментира, че това е едно от делата, заведени от граждански лица, които не са спрени. За останалите съдебните състави са преценили, че трябва да се приключи наказателното производство.

Общо заведените граждански искове, заедно с исковете за обезщетения от страна на бизнеса, възлизат на стойност над 10 млн. лв.

Цанко Георгиев, който е от съседно на Хитрино село, е минавал покрай злополучната влакова композиция и по време на инцидента е обгоряло лицето му и са пострадали краката му. "Исковата ми молба е за 50 хил. лв. обезщетение", посочи той. По думите му вина имат и машинистите и обслужващите гарата.

Прокуратурата не приема частната експертиза на "Булмаркет"

Прокуратурата не приема частната експертиза на "Булмаркет"

Версията от частната експертиза вече е била отхвърлена

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира пред медиите след края на заседанието по гражданския иск, че е въпросната експертиза на "Булмаркет" е частна и заключенията на тези вещи лица нямат каквато и да е доказателствена стойност - нито по досъдебното производство, нито в съдебната фаза, в каквато се намира делото в момента. "Тази версия приемаме като защитна", обясни Арнаудова.
По думите ѝ това е била и първоначалната версия на разследването, но тя е била отхвърлена, благодарение на множеството експертизи и експертни заключения на вещите лица, както от огледа на местопроизшествието, така и от огледа на самата влакова композиция.