Състоянието на релсовия път край Хитроно през 2018 година е по-лошо, отколкото през 2016 година, съобщи БНР.

Това са посочили вещи лица от Висшето транспортното училище "Тодор Каблешков" по време на днешното заседание на Окръжния съд в Шумен за катастрофата с влак на гара Хитрино от 10 декември 2016 г. На делото бе гледана комплексната специализирана съдебно-техническа експертиза за състоянието на стрелките с номера 1 и 5 на жп гара Хитрино.

Според експертите не са правени редовни измервания на жп пътя, а във водената документация са открити пропуски и разминавания в данните.

Експертизата е изготвена от вещите лица Коста Костов и Майя Иванова-Йорданова от Висше транспортното училище "Тодор Каблешков".

Заседанието ще продължи в 09:30 ч. на 30 май.

Печка предизвикала взрива в Хитрино със 7 загинали и заличени цели улици

Печка предизвикала взрива в Хитрино със 7 загинали и заличени цели улици

Защитата не приема тази експертиза

Припомняме, че на 10 декември 2016 г. при дерайлирането на цистерна с пропан-бутан в Хитрино и последвалия взрив загинаха 7 души, а 29 пострадаха.

Взрива изравни със земята цели улици. Много други сгради пострадаха. На заседанието по делото в Шумен от 15 ноември бе представена тезата, че причината за мащабната трагедия била предизвикана от печка на твърдо гориво.

Другата версия бе, че незаключена стрелка е предизвикала дерайлирането на товарните вагони. Локомотивът и първите пет вагона от композицията минават без проблеми покрай тази стрелка.

В края на ноември бяха предадени на собствениците им 22 новопостроени къщи. На други 115 са направени ремонти, но има още домове, които трябва да бъдат обновени.

Същевременно националният омбудсман Мая Манолова предостави материали на прокуратурата с искане за публичност как са харчени събраните пари за възстановяване на къщите на хората и дали са ремонтирани домове на хора, които не живеят постоянно там.

От друга страна кметът на Хитрино Нуридин Исмаил обвини Манолова в некоректност.