Участваха ли структурите на армията при преодоляване на последиците от трагедията в Хитрино, как и под каква форма. Това запитаха двама депутати от опозицията Атанас Зафиров и Иван Иванов.

Идентифицирана е и последната жертва от Хитрино

Идентифицирана е и последната жертва от Хитрино

45-годишният Бедри Юсуфов от село Тимарево

Не бива да се злоупотребява с трагедията на хората, каза Николай Ненчев след като изброи с какво армията е помогнала. "Откликнахме - всичко, което беше поискано от нас, го доставяхме", каза той.

Запитан защо не е изпратил полева кухня, Ненчев отговори, че искането за полеви кухни става въз основание на областния управител. "Не сме отказали никаква помощ, лично съм се интересувал дали има нужда. Когато има координатор, не бих могъл да изпратя екип въпреки тяхната воля", каза Ненчев.

Жителите на Хитрино часове са били в риск, смята ексминистър

Жителите на Хитрино часове са били в риск, смята ексминистър

Мутафчиев зове за повече мерки за защита на населението

От отговора на военния министър в оставка стана ясно, че Сухопътни войски са изпратили четирима военнослужещи и безпилотна летателна техника. Със самолет Спартан е имало специални полети - София-Варна, Варна - София, за да бъде превозен пациент с взривна травма.

За оказване на спешна помощ са били активирани медици от ВМА и от Варненската военномедицинска болница - 4 медицински екипа от лекари. За лечение във ВМА-Варна са настанени 5-ма пациенти. На 16 декември е транспортиран с медицински авиотранспорт за лечението пациента, който и до сега е във ВМА-София, обясни Ненчев от парламентарната трибуна.

Министърът бе запитан с упрек как е изпълнил задълженията си по Закона за защита от бедствия и аварии, но той отговори, че не може да се меси в работата на Координационния щаб.

Припомняме, на 10 декември 2016 г. в Хитрино цистерни с пропилен и пропан бутан от товарен влак се обърнаха на гара Хитрино. Имаше взрив и пожар. От взривната вълна бяха разрушени или сериозно увредени десетки къщи. Седем души загинаха.