Трябва сериозно да се мисли за промени в системата за защита на населението, смята бившият транспортен министър Петър Мутафчиев. Това е неговият извод от трагедията в Хитрино, който той коментира пред bTV.

По думите му евакуацията се е забавила много.

"Кога се случи евакуацията - шест часа след инцидента с цистерните. Тези хора не бяха ли в риск през тези 6 часа? Кой трябва да прецени на момента?", попита риторично Мутафчиев.

Животът в Хитрино постепенно се нормализира

Животът в Хитрино постепенно се нормализира

Хората се завръщат по домовете си

Според ексминистъра има забавяне в системата за оповестяване. По думите му парамедиците били изненадани от случилото се. Най-първият екип на Спешна помощ пристигнал в Хитрино с информацията, че има пострадал при пожар човек, а заварили цяло село, което гори.

По отношение на причините за самия инцидент, Мутафчиев се въздържа от коментар, защото смята, че разследващите от прокуратурата и най-вече от транспортното министерство трябва да дадат данни какво се е случило с дерайлиралата композиция.

Ексминистърът обърна внимание на това, че трябва да се вземе решение дали влаковете с опасни товари да се отбиват и да чакат на гарите или трябва да им се даде предимство.

Изтеглиха всички цистерни от Хитрино
Обновена

Изтеглиха всички цистерни от Хитрино

Хората ще започнат да влизат в селото

Той припомни, че именно заради разминаване с пътническа композиция влакът с цистерните е влязъл в Хитрино, защото в момента такава маневра е разрешена при гаранции за сигурността.

Другото, на което Мутафчиев обърна внимание, е следенето на ограничението на скоростта.

Към момента именно влизането с висока скорост в гарата се смята за една от основните причини за трагедията. Ексминистърът посочи, че ако наистина композицията е подранила с 20 минути, това означава, че през целия период тя се е движела с по-висока скорост.