След 12-дневна евакуация хората в Хитрино се завръщат по домовете си. Животът в селото постепенно се нормализира, съобщи БНР.

Бедственото положение в селото остава до неделя. Живеещите в северната част на населеното място влизат контролирано, тъй като пораженията там са най-големи.

Продължава работата на аварийните екипи на ВиК и електроразпределителното дружество по възстановяване на захранването.

През жп гарата от тази вечер вече преминават влакове.

Частично е възстановено движението през гара Хитрино

Частично е възстановено движението през гара Хитрино

Влаковете трябва да се движат с 15 км/ч

ВиК-Шумен среща трудност с пускането на водата, призна управителят Красимир Марков. Причината са спукани тръби и водомери в пострадалите къщи. Служителите на ВиК не могат да влязат в домовете в отсъствието на собствениците.

Всички цистерни от дерайлиралия влак се обезопасяват на площадката до село Каменяк. Това увери зам.-областният управител Петко Шаренков. 15-дневен е срокът, в който фирмата собственик трябва да ги изтегли.

Директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов обяви, че утре в селото ще влязат и първите доброволни формирования. Те ще почистват разрушенията от взривовете в Хитрино. В селото остава и денонощната полицейска охрана, за да не се допусне мародерство в последния момент, тъй като в имотите си хората имали ценности и пари.

Хората ще се движат свободно, но ще бъдат наблюдавани.

Комисия в следващите дни ще описва степента на разрушения върху жилищните и стопански постройки и ще излязе с оценка на щетите.

В селото снощи са пренощували само няколко души.

На заседание на кризисния щаб в Шумен Николай Николов обобщи, че всички, които са заявили желание да бъдат въведени по домовете си, вече са в Хитрино. Собствениците на 12 къщи не са се явили. Съседите им са информирали, че те са в чужбина.

За да се избегне пожар, ток се пуска само в жилищата, в които има хора.

Храните за унищожаване ще се събират само на определена площадка.

Живи и здрави са животните на хората в Хитрино.

Не са засегнати посевите. Няма отклонения в нормите на атмосферния въздух, но замерването продължава.