Всички цистерни са изтеглени от железния път в Хитрино. Това обяви на брифинг директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, цитиран от БНР. Точно 10 дни продължи операцията по изтеглянето на цистерните от бедстващото населено място. Всички действия бяха свързани с много рискове заради продължаващия теч на газ. 

Очаква се в домовете си още днес да влязат част от хората.

Жителите на Хитрино още днес влизат в селото
Обновена

Жителите на Хитрино още днес влизат в селото

В 14.00 часа ще могат да влязат, обяви Бъчварова

Припомняме, че по-рано министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова обяви, че в 14.00 часа ще бъдат пуснати първите жители на Хитрино. Влизането в населеното място ще става поетапно и по изготвен от общинската администрация и кмета график.

Припомняме, че трагедията стана на 10 декември малко след 5.30 часа. При навлизане в гара Хитрино от влакова композиция дерайлираха цистерни с газ пропан-бутан и пропилен. След теч на газ от една от цистерните и запалване, последва взрив. Загинаха 7 души. В населението място е обявено бедствено положение. Местните жители бяха евакуирани веднага и все още не им е позволено да се върнат по домовете си. Много от тях останаха и без покрив, тъй като взривът унищожи къщите им.

Вчера прокуратурата обяви, че влакът е влязъл в населеното място с двойно по-висока скорост от позволеното.

Обвинения ще бъдат повдигнати на машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков. Те са били настанени в психиатрия.

От прокуратурата обявиха, че кръгът от обвинения няма да се ограничи само до машинистите. Не се изключва да е имало проблем и по самия железен път.

Московски посочи, че при дерайлирането на част от вагоните кука от теглич е пробила цистерната, която предизвика взрива в Хитрино.

Близо 780 души обезвреждали цистерните в Хитрино

Близо 780 души обезвреждали цистерните в Хитрино

МВР даде обстойна информация

Комисар Николов обясни, че спасителната операция е протекла с часовникарска точност. След като е изправена последната цистерна, е започнало източването на опасното вещество от нея. Николов посочи, че това е направено доколкото е възможно, но не на 100 %. Цистерната трябвало да се повдигне внимателно и да се постави на платформата. След това тя се обезопасява допълнително, тъй като пътят, по който се карат цистерните, е неравен. Той не е с асфалт. Николай Николов предупреди, че именно заради това вероятността някоя от цистерните да падне и да предизвика нова експлозия е много голяма. След това цистерните се подреждат на кариерата. Там те се обезопасяват на 100 % и им е осигурена охрана.

Николов отчете, че нещата са минали по план. Операцията е свършена два часа по-рано от очакваното и хората, поведени от шефа на МВР-Шумен и кмета на селото, ще могат да влязат по домовете си.